EDUCACIÓ
Societat 22/01/2016

La reforma horària, un pas previ per a la jornada intensiva a l’escola

Els experts reclamen una altra fórmula: dinar en una hora a les 12.30 h i plegar a les 15 h

Elisabet Escriche
2 min
Els pares i alumnes de l’escola Vall d’Aro de Platja d’Aro, una de les set escoles que estan fent jornada intensiva com a prova pilot d’Ensenyament.

BarcelonaLa solució no és fer una reforma horària només a les escoles sinó a tot arreu. És l’opinió que comparteixen la Federació d’Associacions de Pares d’Alumnes de Catalunya (FAPAC) i Fabian Mohedano -promotor de la iniciativa per a la reforma horària- sobre la notícia de l’ampliació del nombre de centres de primària que faran jornada intensiva, tal com pretén el departament d’Ensenyament.

Tant Mohedano com la FAPAC rebutgen aquesta prova pilot, que de moment es duu a terme a set centres públics catalans -cinc a Girona, un a Barcelona i un altre a Tarragona-, on l’alumnat comença les classes a les 9 del matí i plega a les 14 hores. “És una aberració que els nens dinin a quarts de tres de la tarda quan a la resta d’Europa ho fan a quarts d’una”, coincideixen Mohedano i el president de la FAPAC, Àlex Castillo.

Aquest horari fa anys que es va implantar a la majoria de comunitats autònomes espanyoles i, segons els dos únics estudis que s’han publicat fins ara -un de la Universitat de Santiago de Compostel·la, i l’altre, de la de Sevilla-, no està demostrat que augmenti el rendiment escolar de l’alumnat. “Respon clarament, doncs, a interessos individuals de certes famílies i del professorat”, denuncia Castillo.

Extraescolars fins a les 18 h

Mohedano reivindica un horari compactat a les escoles i a les empreses per conciliar vida laboral i familiar que suposaria escurçar el temps de dinar. En el cas dels centres, les classes començarien a les 9.00, es dinaria en un màxim d’una hora a les 12.30 i es plegaria a les 15.00, l’hora a què s’avançaria l’inici de les activitats extraescolars, que s’allargarien fins a les 18 hores. Pel que fa a les empreses, la jornada laboral s’hauria d’acabar a les 18h. “Actualment hi ha extraescolars que es fan fins a les 22 h perquè molts pares pleguen a aquesta hora”, lamenta l’impulsor de la campanya per a la reforma horària. Des de la FAPAC ho veuen amb bons ulls sempre que es garanteixin recursos econòmics perquè els fills de famílies de classes socials desfavorides també puguin fer extraescolars. “Si no és així, aquests nens acabaran tota la tarda davant la televisió tal com passa amb part de l’alumnat de secundària que fa jornada intensiva”, adverteix Castillo. La reivindicació la comparteix el director del màster de prevenció de riscos laborals de la UOC, Xavier Baraza. “Ha d’haver-hi una bona estructura de les extraescolars perquè no suposi un cost extra per a les famílies”, apunta. Baraza també avala que la compactació d’horaris escolars s’incloguin dins d’una “reforma total”. “Ara bé, tots estem disposats que les botigues tanquin a les 18 hores?”, es pregunta.

La iniciativa per a la reforma horària preveu que aquest 2016 la patronal i els sindicats acordin que el gran gruix de treballadors puguin acabar la jornada laboral a les 18 hores, un compromís que s’inclourà en un apèndix de l’acord interprofessional de Catalunya. Alhora es preveu fer una prova pilot d’un dia a Premià de Mar, aquesta primavera, en què tots els nens faran horari europeu.

stats