SALUT
Societat 03/03/2016

El problema de sentir un xiulet constant a l’interior de l’orella

S’estima que els anomenats acúfens afecten el 5% de la població

Mario Martín Matas
3 min
El problema de sentir un xiulet constant a l’interior de l’orella

BarcelonaNo es poden mesurar i no es poden quantificar, però hi són. La paraula acufen serveix per definir aquest conjunt de sorolls que, sense que existeixi un estímul extern, una persona percep com si fossin reals. Es calcula que al voltant del 20% de la població en sent alguna vegada al llarg de la seva vida, i prop del 5% els senten de manera més o menys diària. En un 1% dels casos, però, aquesta patologia és prou important per generar angoixa i ansietat. “Pot arribar a ser un problema molt seriós”, assegura Joan Domènech, membre de la Societat Catalana d’Otorinolaringologia amb tres dècades d’estudi d’aquest fenomen.

“La immensa majoria provenen de lesions del sistema auditiu”, afegeix, però la casuística és molt diversa i poden ser brunzits, xiulets o un soroll similar al que fan els grills. Només tenen un tret comú, i és que estan generats pel mateix sistema auditiu. En els casos més greus arriben a produir trastorns psiquiàtrics, explica Domènech sobre una dolència amb “molt desconeixement” al darrere i que, malgrat que acumula dècades d’investigació, no ha aconseguit encara que la comunitat científica hi trobi una solució definitiva. “La pastilla per curar-ho no existeix”, rebla Domènech, que subratlla que la millor solució és buscar la causa que origina el soroll i posar-hi el focus. “Si pots tractar la causa, pots millorar l’acufen”, diu.

Origen divers

El problema, però, és que hi ha més d’una trentena de causes que poden portar a l’aparició d’un acufen, des d’una feina molt sorollosa fins a diferents inflamacions d’orella, algun tipus d’otitis o la síndrome de Ménière (problemes al laberint membranós relacionats amb el vertigen). És per aquesta raó que l’expert de la societat catalana -adscrita a l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya- reivindica que se’n parli, i posa en relleu la tasca que fa l’APAT, l’associació que engloba els afectats per tinnitus, l’altre nom dels acúfens.

Al marge dels acúfens, i coincidint amb la commemoració avui del Dia Mundial de l’Audició, l’OMS recorda que hi ha més de 360 milions de persones que pateixen algun tipus de pèrdua d’oïda discapacitant a tot el món. Ja sigui per causes genètiques, infeccions, complicacions en el part o l’envelliment, l’organització sanitària mundial subratlla que la meitat d’aquests casos podrien evitar-se amb prevenció. A més a més, recorda que la producció actual d’audiòfons satisfà menys del 10% de les necessitats mundials.

Un “algoritme elèctric” com a alternativa

El doctor Gonzalo Martínez-Monche assegura que ha trobat un tractament revolucionari per als acúfens. Segons explica, les investigacions iniciades fa anys l’han portat a dissenyar una màquina capaç d’estimular les cèl·lules neurosensorials de l’orella interna. Amb l’aplicació d’un “algoritme elèctric”, creat per ell mateix, i quinze sessions de mitja hora en què el pacient només nota una lleu sensació d’escalfor, el 50% del miler de persones que ha tractat a la seva clínica de Barcelona han experimentat una millora significativa. Un 15% addicional han trobat la curació definitiva i el 35% restant, per contra, no han millorat. “Hem de ser optimistes, perquè podem curar els acúfens”, assegura.

El grup Ototech, que és on Martínez-Monche ha desenvolupat el seu projecte, compta amb una dotzena de treballadors, però, segons assegura l’audiòleg -és com es defineix-, hi ha grups inversors interessats a estendre l’ús d’aquesta tecnologia. Diu que el fet que no hi hagi cap article científic que avali la seva troballa no és cap inconvenient, i prefereix centrar-se en els seus èxits i en els testimonis dels pacients guarits. “Arriba gent que ha fet tombs per tot arreu, que fins i tot han recorregut a la màgia negra, i nosaltres hem aconseguit resultats impensables”, conclou.

stats