El català, “un cas atípic a Europa”

Coincidint amb l'entrada de Croàcia a la UE, la Plataforma per la Llengua publica un vídeo en què torna a denunciar la situació del català a Europa

Ara
02/07/2013
2 min

BarcelonaDilluns, Croàcia es va convertir en el 28è estat de la Unió Europea. Això vol dir que el croat (o serbocroat) ja és idioma oficial de la Unió Europea, amb tot el que això representa: els ciutadans es poden adreçar i rebre informació en el seu idioma, al Parlament Europeu els polítics poden intervenir en croat i els tractats europeus han de ser traduïts a una llengua que té uns quatre milions de parlants. Coincidint amb l'entrada de Croàcia a la Unió, la Plataforma per la Llengua ha publicat un vídeo en què denuncia la situació del català a Europa, que considera "atípica i discriminatòria".

Des de la Plataforma es denuncia la paradoxa que, amb quatre milions d'usuaris, el croat ja tingui categoria de llengua oficial a la Unió, mentre que el català, amb deu milions, no la té. Es tracta de l'única llengua de dimensions mitjanes que no té l'estatus d'oficial. Una situació que la Plataforma considera "discriminatòria" i que té l'origen en la manca de voluntat política dels diferents governs espanyols, tant del PSOE com del PP. "El croat és oficial perquè Espanya, juntament amb els altres països de la Unió Europea, va votar perquè així ho fos, mentre que el català no és oficial perquè els successius governs espanyols, tant del PP com del PSOE, l'han vetat de manera reiterada", afirmen des de l'entitat.

La Plataforma per la Llengua denuncia el tracte "denigrant i vexatori" que els governs espanyols tenen amb els ciutadans catalanoparlants. És per això que demana a la Unió Europea que "no permeti" que l'estat espanyol segueixi discriminant part dels seus ciutadans per raons de llengua. "La Unió Europea hauria de garantir la igualtat de drets de les persones i no hauria de permetre que un estat integrant discrimini els propis ciutadans, amb un tracte singular inèdit a la resta de la Unió Europea. Així com té cura que els estats candidats compleixin un mínim de requisits democràtics, no exigeix el mateix als estats que ja en són membres", afirma l'entitat.

stats