RELIGIÓ

Cardenal Angelo Amato: "No van ser caiguts de la Guerra Civil, sinó víctimes d'una persecució religiosa que es proposava l'extermini de l'Església"

L'Església insisteix en el caràcter religiós de la macrobeatificació a Tarragona en un intent de despolititzar l'acte. Els màrtirs "no donaven suport a cap partit ni estaven al front", ha dit el cardenal Amato durant l'homilia

Arqueta amb restes dels 522 màrtirs beatificats/ARQUEBISBAT DE TARRAGONA
Ara
13/10/2013
4 min

TarragonaTot i la polèmica que ha despertat la beatificació de 522 màrtirs de l'Església catòlica, aquesta insisteix a presentar-ho com un esdeveniment merament religiós. Així ho ha dit el cardenal Angelo Amato durant la seva homilia: "Els màrtirs no van ser caiguts de la Guerra Civil, sinó víctimes d'una persecució religiosa radical que es proposava l'extermini programat de l'Església", i ha titllat els anys 30 de "període fosc de l'hostilitat anticatòlica".

"La vostra noble nació va ser envoltada per la boira diabòlica d'una ideologia que va anul·lar milers i milers de ciutadans pacífics, incendiant esglésies i símbols religiosos, tancant convents i escoles catòliques, destruint part del vostre preciós patrimoni artístic", ha criticat.

Amato, enviat especial de la Santa Seu, ha destacat que els màrtirs "no donaven suport a cap partit polític ni estaven al front, eren pacífics i els van matar per la seva fe, perquè creien en Déu i eren religiosos i estimaven Jesús més que la seva pròpia vida".

Durant l'homilia, el cardenal i prefecte de la Congregació per les Causes dels Sants del Vaticà, Angelo Amato, també ha assenyalat que l'apostolat d'aquests religiosos era "la catequesi a les parròquies, l’ensenyament a les escoles, la cura dels malalts, la caritat amb els pobres, l’assistència als ancians i als marginats". "A l’atrocitat dels perseguidors no van respondre amb la rebel·lió o amb les armes, sinó amb la mansuetud dels forts".

La macrobeatificació, que ha acabat poc després de les dues del migdia, ha reobert el debat sobre la gran assignatura pendent de l'Església: reconèixer explícitament el seu suport a la dictadura franquista i demanar perdó pels seus vincles amb el franquisme. En les últimes setmanes, algunes veus han demanat que s'aprofiti aquesta oportunitat per demanar perdó, però no ha sigut així.

"Per què l’Església beatifica aquests màrtirs?", s'ha preguntat el cardenal italià. "La resposta és senzilla: l’Església no vol oblidar aquests fills seus valents. L’Església els honora amb culte públic", ha afegit. I ha acabat dient que la celebració d'aquest diumenge és "la festa de la reconciliació i la pau" i que l'Església "no busca culpables". El prelat també s'ha referit a la ciutat amfitriona, escollida perquè concentra el gruix de màrtirs, amb 147, i perquè també aquí l'any 259 després de Crist van ser cremats vius els primers màrtirs, el bisbe Fructuós i dels seus dos diaques, Auguri i Eulogi. El missatge dels màrtirs antics i moderns, ha dit per acabar el cardenal, és perdonar.

El cardenal Antonio María Rouco Varela, per la seva part, ha agraït la seva assistència a peregrins i autoritats i ha tingut paraules de record per a Benet XVI.

Màrtirs joves

Durant l'acte de beatificació s'ha destacat que els 522 màrtirs –entre els quals hi ha tres bisbes, capellans, seminaristes, representants de 25 ordres religioses i laics– "es van mantenir ferms en la fe i en el seu amor a Jesucrist" tot i "els ultratges" que van rebre "en ser detinguts i empresonats", i van rebre "un martiri cruel i prolongat". També s'ha recordat que la majoria dels religiosos eren joves, dues terceres parts no arribaven als 50 anys i molts vorejaven la trentena.

Un missatge enregistrat del papa Francesc ha obert la cerimònia de beatificacions que s'ha celebrat aquest diumenge al migdia al complex educatiu de Tarragona, amb més de 25.000 assistents. El pontífex ha demanat als cristians que ho siguin de forma "concreta". "Cristians d'obres i no de paraules per no ser cristians mediocres", ha dit.

Aquest amor a la fe, ha dit el papa Francesc, s'ha de portar "fins al final", com van demostrar els 522 màrtirs que han sigut beatificats en la cerimònia que ha encetat amb el seu discurs. "Demanem-los ajuda per mantenir ferma la fe, encara que hi hagi dificultats, i siguem així ferment d'esperança i artífex de germandat i solidaritat", ha apuntat.

El recinte del complex educatiu de Tarragona ha començat ja de bon matí a omplir-se de peregrins, la majoria de congregacions religioses i familiars dels religiosos beatificats, sense banderes ni pancartes, tal com ha demanat la Conferència Episcopal Espanyola.

Una de les assistents que ha arribat al recinte més aviat és sor Letícia Contreras, monja mexicana de la congregació de Serves de Maria, quatre integrants de la qual seran beatificades avui.

"És un esdeveniment molt gran, una mostra de la fe i un signe que Crist ens segueix cridant al seu seguiment", ha declarat a Efe la monja, que ha arribat des de Mèxic, al costat d'altres germanes de Cuba i del Brasil.

María de la Paz Herrera, una catòlica laica, s'ha desplaçat a Tarragona des de Galícia "amb molta emoció, perquè un acte així només es viu una vegada a la vida".

Als laterals del recinte, l'antiga Universitat Laboral de Tarragona, s'han habilitat confessionaris a l'aire lliure, consistents en dues cadires cara a cara, senyalitzades, i que s'han omplert des de l'obertura del recinte.

Les xifres de l'acte

L'organització calcula que més de 25.000 persones s'han concentrat al complex educatiu per participar en aquesta beatificació. Hi ha hagut una important representació de l'Església espanyola, encapçalada pel president de la Conferència Episcopal Espanyola, el cardenal Antonio María Rouco Varela. L'han acompanyat un centenar de bisbes, vuit cardenals, gairebé 1.400 capellans, més de 2.700 religiosos i 4.000 familiars dels màrtirs beatificats. L'acte ha comptat amb l'assistència del president de la Generalitat, Artur Mas, juntament amb la vicepresidenta Joana Ortega i diversos consellers. També hi eren els ministres de Justícia i Interior, Gallardón i Fernández Díaz.

La cerimònia s'ha celebrat en un gran altar de més de 2.000 metres quadrats que presidia l'esplanada principal del complex educatiu de Tarragona. En aquest espai s'han situat dues pantalles gegants i s'han habilitat 7.500 cadires per als assistents.

Amb aquests nous beats, ja són 1.523 els màrtirs del segle XX d'Espanya beatificats.

stats