Un jesuïta argentí, el nou Papa: Francesc I

El fins ara arquebisbe de Buenos Aires, Jorge Bergoglio, de 76 anys i considerat progressista dins de l'Església, ha estat escollit nou pontífex en la cinquena votació

La primera salutació al món del Papa Francesc I / FILIPPO MONTEFORTE FILIPPO MONTEFORTE / AFP
Ara
13/03/2013
3 min

BarcelonaÉs l'aposta dels 115 cardenals electors per guiar l'Església a partir d'ara. Jorge Mario Bergoglio, un argentí de 76 anys, és, des d'aquest dimecres, el nou cap de l'Església catòlica, la figura més important per als milions de catòlics d'arreu del món. Passaven 13 minuts de les vuit del vespre quan es pronunciava des del balcó de la plaça el tradicional "Habemus Papam". El nom, una autèntica sorpresa, l'argentí Jorge Mario Bergoglio, un jesuïta considerat progressista. Bergoglio ha escollit per al seu pontificat el nom de Francesc I. El fins ara arquebisbe de Buenos Aires s'ha convertit en el pontífex número 266; el primer jesuïta que arriba a la càtedra de Sant Pere, i el primer americà.

A les 20.22 h, el successor de Benet XVI ha sortit a saludar els milers de persones reunides a la plaça de Sant Pere del Vaticà. Des del balcó principal de la basílica, el nou pontífex ha rebut el caliu de la multitud i ha donat per iniciada una nova etapa de l'Església. Amb semblant seriós, una mica hieràtic, amb els braços al costat del cos, Francesc I s'enfrontava a les càmeres per primera vegada com a Papa. Passava una hora i quart des que la visió de la fumata blanca hagués desfermat l'eufòria a la plaça. Les seves primeres paraules, en italià, han estat: "Bon vespre". Després, el Papa ha resat una oració per al seu successor en el pontificat, l'actual Papa emèrit, Benet XVI. Acabat l''Ave Maria', Francesc I ha anunciat que ara comença "un nou camí", i ha demanat pregar "per nosaltres i pel món, per tal que hi hagi germanor". Finalment, ha demanat als fidels que preguin per ell, en silenci. Posteriorment, els ha beneït. I s'ha acomiadat amb un "bona nit, i que descanseu".

Bergoglio no estava, ni de bon tros, entre els grans favorits, però el seu nom sonava entre alguns cardenals en cas que hi ha hagués un bloqueig. En el conclave del 2005, l'últim en què es podia parlar en propietat d'una divisió entre conservadors i progressistes, Bergoglio va acabar recollint els vots dels que rebutjaven Ratzinger. Diuen que Bergoglio va demanar, entre llàgrimes, que deixessin de votar-lo. Ara, amb 77 anys, segueix sent un jesuïta íntegre i de caràcter enèrgic que prefereix que l'anomenin 'pare' enlloc d''eminència'. A partir d'aquest dimecres, haurà d'acceptar que li diguin Sant Pare.

Un conclave relativament breu

La fumata blanca que vuit minuts després de les set del vespre sortia de la xemeneia de la Capella Sixtina i anunciava al món que ja hi ha successor de Benet XVI, ha estat rebut amb una explosió d'alegria per la multitud que s'esperava sota la pluja a la plaça de Sant Pere. El repic de les campanes de la basílica indicava al món que l'Església catòlica ja tenia nou papa.

El nou papa de l'Església catòlica ha estat elegit en la segona jornada del conclave cardenalici, un període considerat breu. Els cardenals han trigat poc més de 25 hores a elegir el successor de Benet XVI. Els 115 cardenals reunits en conclave a la Capella Sixtina han escollit el nou pontífex en la cinquena votació. La rapidesa en l'elecció manté la tònica dels darrers decennis, en què no s'han superat les onze votacions. Pius XII va ser elegit amb tres votacions i en només 24 hores; Joan Pau I, amb quatre; Benet XVI amb quatre, Pau VI, amb cinc; Joan Pau II, amb vuit, i Joan XXIII, amb onze. Pels experts, aquesta rapidesa indicaria que l'Església vol donar una imatge d'unitat, necessària després d'uns anys marcats pels escàndols sexuals i financers, i per la filtració de les lluites de poder internes al Vaticà.

stats