CONTAMINACIÓ

El pantà de Flix ja està net de fang tòxic

Acaba l’extracció dels residus però els treballs de desmantellament s’allargaran fins a l’estiu del 2016

El 70% dels 165 milions d’euros de pressupost els paga la UE a condició que les obres acabin abans del final del 2015.
Dani Revenga
14/11/2015
3 min
4
Regala aquest article

FlixL’empresa estatal Acuamed, que depèn del ministeri de Medi Ambient, acabava aquesta mateixa setmana l’extracció dels últims residus tòxics que quedaven al pantà de Flix. Dos anys i mig després que comencés el faraònic projecte de descontaminació, la retirada del llot s’ha culminat amb èxit. Queda, però, molta feina per fer. Els més de 900.000 metres quadrats de residus altament contaminants, que provenen dels reiterats vessaments al llarg de bona part del segle XX de la planta que la química Ercros té en aquesta població de la Ribera d’Ebre, ja són fora del riu. Ara, però, s’han d’encarar las tasques de neteja de la zona i desmantellar les infraestructures que han sigut necessàries per portar a terme una obra pionera en el camp de la descontaminació de rius, sense precedents a tot el món.

Una idea de l’envergadura del projecte ens la dóna el seu pressupost, 165 milions d’euros, el 70 per cent dels quals els aporta la Unió Europea. L’extracció ha acabat a temps de rebre aquests fons, ja que Europa havia posat com a data límit el 31 de desembre d’aquest 2015 per cofinançar l’obra. El que queda per fer, però, podria allargar-se un any més, tot i que els fons ja estan consignats i, per tant, la seva execució no corre perill.

Dels treballs que queden per fer el més immediat és descontaminar l’aigua de la zona del riu on s’han extret els residus. Una zona que havia quedat absolutament aïllada del curs de l’Ebre gràcies a la construcció d’un mur impermeable per evitar que el moviment i l’extracció del fang tòxic acumulat al fons del riu contaminessin les aigües que hi circulen. Un risc de contaminació que, segons els controls permanents fets per l’Agència Catalana de l’Aigua, s’ha aconseguit evitar durant l’execució del projecte. L’amenaça era de proporcions incalculables, tal com van advertir els investigadors del CSIC -Consell Superior d’Investigacions Científiques- que van determinar els residus l’any 2004 i en van recomanar l’extracció. La combinació de metalls pesants com el mercuri, organoclorats com el DDT i diversos radionúclids que els vessaments d’Ercros havien acumulat al pantà de Flix eren una bomba de rellotgeria que hauria pogut provocar una catàstrofe ecològica en cas que una gran revinguda del riu o un moviment sísmic les hagués desplaçat des del punt on el fang tòxic estava sedimentat.

També és prioritari segellar l’abocador del Racó de la Pubilla, que s’ha habilitat per acollir aquests residus a pocs quilòmetres d’on s’han extret, dins del mateix terme municipal de Flix. Des del març del 2013 una flota de camions ha anat traslladant cada dia els residus que s’extreien del riu, després de rebre un tractament previ per rebaixar-ne la toxicitat. Els més d’un milió de metres cúbics de materials tòxics que ompliran l’abocador del Racó de la Pubilla equivaldrien a omplir el Camp Nou des de la gespa fins al sostre que cobreix part de la grada. Es preveu que aquest abocador estigui segellat abans que acabi l’any.

Pel que fa al desmantellament d’infraestructures, les més importants són la planta on es tractaven els residus abans de traslladar-los l’abocador i el mur de planxes que aïlla les aigües contaminades de les que circulen riu avall. En el primer cas, s’havia especulat amb l’opció de no desmuntar-la, ja que podria ser útil en qualsevol altre projecte de descontaminació del sòl. L’Ajuntament hi estava a favor, perquè hi veia una opció de creació de llocs de treball i dinamització econòmica, però finalment els estudis de viabilitat i de recerca d’inversors privats que va fer la Generalitat la van donar per inviable, de manera que també serà desmantellada.

stats