El nombre de pacients en llista d'espera cau un 2,1% durant el primer semestre de l'any

Salut encara incompleix el temps màxim de sis mesos en 17.000 persones, gairebé 7.000 menys que a finals de l'any passat

Mario Martín Matas
17/07/2014
2 min

BarcelonaEl nombre de pacients en llista d'espera per operar-se d'algun dels 14 procediments quirúrgics amb un temps màxim garantit de sis mesos ha caigut a Catalunya un 2,1% durant els primers sis mesos de l'any. Així, si el desembre del 2013 eren 75.000 les persones que esperaven, ara en són 73.500, segons han explicat en roda de premsa aquest dijous els principals responsables del Servei Català de la Salut (CatSalut), un acte al qual no ha assistit el conseller Boi Ruiz.

Malgrat aquesta millora, que és encara més gran si es tenen en compte les xifres del juny del 2013 –un descens del 7,4% i 6.000 pacients menys–, les llistes d'espera encara continuen per sobre d'allò que es va trobar Ruiz quan va accedir al càrrec, fruit d'unes retallades pressupostàries que superen el 15% en els últims quatre anys. De fet, va ser l'any 2011 quan les llistes es van disparar fins a un 42%, en passar de 56.600 persones a 80.500.

Salut ha reiterat que treballa perquè quan acabi aquest any cap pacient s'esperi més de sis mesos en aquestes 14 intervencions amb temps garantit, i, de fet, és en aquesta franja on s'ha aconseguit una millora més evident, tot i que encara s'incompleix el decret legislatiu vigent amb 17.000 persones. El director del CatSalut, Josep Maria Padrosa, ha reconegut que és una "obligació" de la Generalitat garantir els terminis màxims de sis mesos, i per això durant aquest 2014 s'està treballant especialment en aquest segment, com demostra també que més de 6.000 pacients ja han sigut derivats a altres centres diferents d'aquells on se'ls va prescriure que havien de passar per quiròfan.

Canvi en el decret de garanties

El CatSalut ha reiterat també la voluntat del Govern de revisar el decret legislatiu de garanties que regeix des del 2002, pioner a l'Estat, tot i que ha recordat que el ministeri de Sanitat treballa per definir unes directrius d'obligat compliment i, per tant, valia la pena esperar per veure què en sortiria.

Malgrat això, Padrosa ha lamentat que no es produeix cap reunió amb el govern espanyol per avançar en aquest tema des del mes de febrer passat, i per tant la Generalitat preveu tirar endavant la seva legislació perquè, atès que el sistema català és més garantista, difícilment entrarà en contradicció amb el que faci la ministra Ana Mato.

El canvi en el decret, segons ha explicat el subdirector del CatSalut, Francesc Brosa, fa mesos que es treballa amb les societats científiques i els proveïdors del sistema, i pretén introduir criteris clínics i assistencials en la priorització dels pacients. D'aquesta manera, en comptes d'operar una patologia concreta amb criteris generals, es podrien discriminar els casos més urgents. Salut ha aprofitat també la presentació de les dades per assegurar que el 2015 vol tenir enllestit un nou sistema més transparent que permeti als pacients saber en temps real la seva posició a la llista d'espera i quant de temps els falta per poder-se operar.

stats