Un grup d’okupes estrenen els pisos que esperaven sis famílies

Tensió entre okupes i futurs propietaris en un bloc de pisos de nova construcció propietat del BBVA a la Llagosta

Un grup d’okupes estrena els pisos que esperaven sis famílies
Xavi Segura
24/02/2017
3 min

La LlagostaImpotents i desil·lusionades. Així se senten les 11 famílies que havien d’entrar a viure al març en un bloc de pisos nou de trinca de la Llagosta i que han vist com, de cop i volta, els seus plans perillen. La raó és l’ocupació de 6 dels 12 pisos que té l’edifici per part d’un grup de persones que dimarts a la nit van entrar al bloc, propietat del BBVA. L’empresa de vigilància Prosegur va blindar les portes de diversos pisos de l'edifici, ubicat al carrer Sant Francesc de la població vallesana, però els okupes van entrar en 6 habitatges esbotzant la porta a cops de peu.

La situació ha generat un conflicte obert entre aquests okupes i els futurs propietaris legals. La tensió ha escalat les darreres hores, amb concentracions al carrer dels futurs propietaris i les dues parts increpant-se verbalment. L’enfrontament ha requerit la presència policial al barri.

“Ha estat una galleda d’aigua freda perquè teníem moltes il·lusions dipositades en aquest pis”, assegura Sergio Alcaira, que havia de signar la cessió de les claus del 2n 4a del bloc el 20 de març per entrar-hi a viure amb la seva parella. Alcaira ja estava mirant mobles i pintures per al futur habitatge, i fins i tot ha deixat el pis de lloguer en què vivia. Ara es veu abocat a viure a casa de la seva mare o del seu sogre fins que s’arribi a una solució. “Demanem al banc que ens doni més informació per saber quant pot durar la situació actual”, exigeix. Impotent, explica que ara tot depèn del BBVA, ja que ell, com la resta de famílies, només havia emparaulat amb l’entitat bancaria la compra del pis.

“Només volem saber si podem seguir lluitant per aquest pis o hem de buscar una alternativa, però així no podem seguir”, ha insistit Alcaira, que lamenta que els okupes els rebin als balcons dels pisos “enrient-se’n i fumant”. Aquest futur propietari del pis tem perdre els prop de 400 euros de la taxació, que ja havia pagat i que té una validesa de sis mesos, i considera que no és una casualitat que aquestes persones hagin entrat a viure als pisos just quan acabaven de ser reformats. Sosté que els 5 habitatges de la segona planta són dúplex i és on han entrat a viure la majoria dels okupes.

Condicions dels okupes

El grup d’okupes van accedir a la porta d’entrada a l’edifici amb claus pròpies, ja que el pany havia estat canviat. L’ARA ha pogut entrar a dins d’un dels pisos, el dúplex del 2n 1a, en el qual hi viu de forma il·legal el Sohi, un jove de 21 anys de Mollet del Vallès que assegura que va pagar 600 euros a la persona que va forçar el pany i li va donar accés a viure en aquest habitatge que comparteix amb el seu cosí . “Jo puc marxar del pis si ve un representant del banc i arribem a un acord”, explica Sohi, que afirma que la solució ha de passar perquè el banc li cedeixi un altre pis on anar a viure a la Llagosta, ciutat que, segons el jove, té 55 pisos buits propietat dels bancs.

“Entenc perfectament aquestes persones i em fan molta llàstima, però nosaltres també ho estàvem passant molt malament”, afirma Sohi. Diu que es va quedar sense feina ni casa a Mollet i que no té bona relació amb la seva família. Els okupes viuen als pisos amb dos gossos, i han donat d’alta els subministres de llum, gas i aigua perquè l’edifici ja s’havia posat a punt perquè hi entressin a viure les famílies.

Denúncia bancària

El BBVA va adquirir els habitatges després de la fallida de l’antic promotor i els va posar a la venda. 11 ja estaven emparaulats amb els nous amos. Ara el banc ha presentat una denúncia contra aquesta ocupació ja que, segons fonts de l’entitat, l’equip mediador del conflicte ha comprovat que els joves okupes no són persones en situació vulnerable. A més, el BBVA assegura que va informar els futurs compradors de la situació, que esperen que el problema es solucioni “de la manera més àgil possible”.

El consistori dona suport a les famílies afectades i ha ofert els recursos jurídics consistorials. “Espero que la justícia actuï ràpidament per solucionar aquesta problemàtica”, assegura en un comunicat l’alcalde de la Llagosta, Óscar Sierra.

stats