Tot el que has de saber sobre la nit de Sant Joan
Coques tradicionals i amb sabors nous, llistes imprescindibles a Spotify, el mapa de les revetlles de Barcelona, la llegenda del foc i una lluna més grossa que mai. El diccionari de la nit de Sant Joan, de la A a la Z
Barcelona"La nit de Sant Joan és una frontissa. La porta de l'any, tan grinyoladissa, comença a tancar-se". Així ho canta Sisa en la cançó-himne que no pot faltar en tota revetlla. "Doneu-me xampany! Que és la nit més curta i el dia més gran. Doneu-me xampany, doneu-me xampany!". Aquest any, la nit de Sant Joan arriba amb més fresca del que és habitual i amb una lluna plena excepcional.
El diccionari de la revetlla
Coca: A Catalunya i al País Valencià, la més habitual és la coca de Sant Joan de pa de pessic i fruita confitada, però també se'n fan de recapte, de llardons, pinyons i de moltes altres menes. Antigament, les coques per aquesta diada eren rodones amb un trau al mig, cosa que es podria relacionar amb alguna mena d'antic ritus solar. El costum de menjar coques per Sant Joan té a veure amb el culte al sol i també amb la superstició: es diu que cal menjar-ne per tenir bona sort. La segona entre les preferides és la de brioix i crema. Com la de fruita i pinyons, té forma ovalada. I la tercera és la de llardons, que se sol preparar en forma rectangular.
La clau de la preparació és la massa mare, anomenada "esponja" en llenguatge pastisser, que és una massa fermentada durant 24 hores. Està feta amb mantega, pell de taronja, pell de llimona, canyella, farina de força, aigua, sucre, ous i llevat. Un cop barrejats els ingredients, es deixa reposar a la nevera durant 24 hores, perquè fermenti. L'endemà es comença a pastar. La fermentació llarga permet afegir-hi molt poc llevat, ingredients naturals, cap conservant, i també afavoreix que aguanti perfecta durant dies. En aquest article de l'Ara Tu podreu descobrir l'última tendència en coques de Sant Joan.
---------------------------------------------------------------------
Ciutadella: La població menorquina és la capital de la festa. A les illes i també al conjunt dels Països Catalans. Menorca s'omple aquests dies de visitants durant les celebracions de Sant Joan. Els ciutadellencs estan molt gelosos de la seva festa i conserven els rituals i protocols que l'han convertida en el que és avui en dia. En aquest article hi trobareu tota la informació sobre les festes de Sant Joan a Ciutadella.
---------------------------------------------------------------------
Flama: La tradició de la Flama del Canigó es remunta al 1955, quan Francesc Pujadé, excursionista, enamorat del Canigó i veí d'Arles (Vallespir), inspirant-se en el poema 'Canigó' de Jacint Verdaguer, va tenir la iniciativa d'encendre un foc la nit de Sant Joan al cim d'aquesta muntanya i des d'allà repartir-ne la flama per totes les terres de parla catalana com a símbol d'identitat comuna. La Flama es renova cada any amb una foguera feta amb llenya procedent de diversos punts dels Països Catalans. Aquest diumenge al migdia ha arribat al Parlament.
---------------------------------------------------------------------
Foc: Com explica el portal Festes .org, la festa que l'església cristiana va fer coincidir amb el naixement de Sant Joan Baptista ha esdevingut als Països Catalans una celebració marcada pel seu caràcter col·lectiu, que integra tot un seguit de costums i pràctiques sorgits de les diverses solemnitats paganes en honor del Sol i els cultes vinculats al solstici d'estiu, amb motiu de l'arribada de la calor més intensa, caracteritzats per l'exaltació de la vida i l'amor.
La festa té molta riquesa ritual i simbòlica: el foc, els misteris de la natura, el menjar, les cançons, les dites o el ball. Totes aquestes cerimònies tenen al foc com a protagonista. Tal com diu Joan Soler Amigó: "La Nit de Sant Joan ha mantingut i acrescut la seva tradició pagana i supersticiosa, que integra ritus solars amb d’altres de relatius a l’aigua, les plantes i els estels. Hi conflueixen tradicions pirinenques i mediterrànies d’ambdues riberes, cèltiques i romanes, paganes, cristianes i laiques, rurals, marineres i urbanes, ancestrals i del segle XXI".
---------------------------------------------------------------------
Foguera: Les fogueres són símbol de purificació. Això explica la crema controlada de diversos elements de la llar (les fogueres d'andròmines) o dels vessants i camps (les baixades de falles i les rodes de foc). Diu la dita: "Els focs de Sant Joan se salten per davant; els de Sant Pere se salten per darrere".
Com relata Soler i Amigó, les fogueres són objecte de tota mena de rituals: qui giravolta o salta set focs es casa abans de l’any; qui salta el foc s’assegura salut per tot l’any, i qui camina descalç damunt les brases o sobre les cendres calentes –homes i dones, infants i bestiar-, s’enforteix i prevé de malures... El foc de Sant Joan és sagrat: casa les parelles que el salten donant-se les mans. És creença comuna que les flames allunyen i espanten els éssers imaginaris que només campen durant aquesta nit o que si també vaguen durant la resta de l'any, en aquest dia ho fan més intensament i en més nombre.
---------------------------------------------------------------------
Lluna: La fase de lluna plena coincideix en el punt més pròxim de la seva òrbita al voltant de la Terra –s'anomena perigeu– i farà que durant la revetlla puguem veure el satèl·lit un 12% més gran que quan es troba en el seu punt més llunyà del nostre planeta. Aquesta nit la lluna es trobarà a 365.991 quilòmetres de la Terra. La superlluna del 6 de maig de 2.012 es va acostar fins als 355.126 km i la del 10 de febrer de 2.028 també es trobarà lleugerament més a prop que la d'avui.
---------------------------------------------------------------------
Mobilitat: Eviteu el cotxe si heu begut. A Barcelona el metro estarà obert tota la nit per facilitar els desplaçaments. Els trens dels Ferrocarrils de la Generalitat tindran diumenge un horari de tancament com el dels dissabtes, de manera que habilitarà alguns combois després de la mitjanit, però no tota la nit. Rodalies Renfe augmentarà l'oferta amb 10.480 places addicionals amb motiu de la revetlla, especialment per accedir a la costa, i habilitarà cinc trens addicionals cap al Maresme i el Garraf.
---------------------------------------------------------------------
Música: En tota festa, la música és un element clau. Si no teniu ningú que s'ofereixi a fer de dj, sempre és possible tirar de llista de Spotify. Poden ser col·laboratives i que tothom en vagi afegint temes. També podeu posar 'Sant Joan' al cercador de 'playlists' i en trobareu de ja fetes per a tots els gustos. Emissores com RAC1 i Catalunya Ràdio fan programes especials amb música per ballar.
---------------------------------------------------------------------
Petards: L'ús del foc ha derivat en el costum de tirar petards. Des de les bengales i les bombetes fins als trons, les piules, les fonts i les traques. La crisi ha afectat el consum de petards. Els catalans es gastaran una mitjana de 20 euros en petards, quan abans es gastaven uns 40 euros, entre un 15 i un 20% menys.
---------------------------------------------------------------------
Precaució: Per evitar incidents, cada any la Generalitat fa públics una sèrie de consell. Aquí els trobareu tots dins la campanya revetlles amb precaució. En el portal també s'hi pot trobar tota la normativa. Des de la conselleria d'Interior, es demana especial atenció per als menors que manipulin petards i subratllen la importància de ser conscients del perill que suposa fer foc al bosc. Des de Protecció Civil, es recorda que cal mantenir les distàncies de seguretat per a les fogueres. Aquest dissabte va morir un nen a Alacant per l'explosió d'un petard dins una llauna.
---------------------------------------------------------------------
Platja: A les poblacions costaneres ja és tradició fer revetlles a la platja. A primera hora del matí, la brigada municipal entra a les platges per netejar-les a fons i deixar-les a punt per als primers banyistes.
---------------------------------------------------------------------
Revetlla: Centenars de revetlles populars ompliran el territori de música, coca i petards. Podeu mirar al web del vostre municipi per saber on es fan. Les autoritzades per l'Ajuntament de Barcelona les podeu trobar en aquest mapa.
---------------------------------------------------------------------
Seguretat: El dispositiu de seguretat de la revetlla de Sant Joan que s'activarà aquesta nit de diumenge i que han dissenyat els Mossos d'Esquadra, Bombers de la Generalitat, Protecció Civil i el Servei Català de Trànsit desplegarà 3.200 agents del cos de Mossos i 686 bombers. A més, des de la nit de dijous passat fins demà, dia 24, s'hauran dut a terme un total de 93 controls d'alcoholèmia i drogues amb l'objectiu d'"apartar de la carretera" les persones que n'hagin consumit, en paraules del conseller d'Interior.
---------------------------------------------------------------------
Sisa: 'La Nit de Sant Joan', la banda sonora del musical de Dagoll Dagom creada pel cantautor galàctic Jaume Sisa, s'ha convertit també en banda sonora de la festa. L'espectacle es va estrenar el 1981 al Teatre Romea i recentment se'n va fer una reposició. A Spotify podeu trobar el disc i aquesta llista de la revista 'Enderrock'.