Els metges canvien el bisturí per la batuta
La World Doctors Orchestra, formada per un miler de facultatius, actua per primer cop a Catalunya
BarcelonaLa medicina i la música no estan tan allunyades. “Les dues necessiten emoció i objectivitat. Emoció per tocar un instrument i emoció per connectar amb el pacient”, explica el director de la World Doctors Orchestra i cardiòleg Stefan Willich. Aquesta formació, fundada el 2007, la integren un miler de metges de 50 països diferents que es troben dos o tres cops l’any per fer concerts solidaris. Avui actuen a Girona i demà ho faran a Barcelona. Amb aquestes actuacions, les primeres que fan a l’Estat, tanquen la temporada 2017.
En els concerts a Catalunya hi participen un centenar de metges de 20 països diferents. Posar d’acord persones de tot el món no és fàcil. Cada any, abans de l’inici de la temporada, els metges s’inscriuen en els concerts en els quals volen participar. Així poden organitzar-se i reservar-se dies de vacances, ja que ells paguen les seves pròpies despeses i actuen de franc. Dos mesos abans del concert, reben a casa les partitures de les obres que tocaran perquè puguin practicar. “S’ho prenen molt seriosament i estudien molt”, diu Willich. Cinc dies abans del concert es troben a la ciutat amfitriona i assagen durant jornades maratonianes. “Treballen de valent per encaixar totes les peces”, afegeix aquest metge alemany. Tot i que hi ha músics que es coneixen de fa anys, en cada concert sempre hi ha cares noves. “És molt enriquidor. Funciona com si fos un congrés mèdic però els metges, en lloc de reunir-se cinc dies i fer conferències, fan assajos intensius”, assegura Santiago Rosales, president de l’orquestra Ars Medica del Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB), l’única orquestra de música clàssica d’Espanya formada per metges. Tot i que de formació i professió són metges, Willich reivindica que també són músics, alguns amb trajectòries professionals: “Molts tenen formació musical i van estudiar música abans de decidir-se per la medicina. No podem ser exclosos com a orquestra professional. Clarament hi ha molts reptes, però els superem amb passió i feina dura”.
El que els diferencia d’una orquestra professional és que ells no estan sotmesos a una rutina diària. Actuen porques vegades a l’any i, a més, sempre amb companys diferents. “Així que cada actuació la sents com un esdeveniment especial”, explica el director de l’orquestra. A Catalunya hi han vingut convidats per l’orquestra de metges Ars Medica, que es va fundar fa més de 30 anys i des de llavors s’ha anat enriquint amb músics procedents d’altres professions, bàsicament sanitàries. Els agradaria sumar més professionals per convertir-la en l’orquestra de metges de Catalunya.
Com tots els seus concerts, els de Barcelona i Girona també seran de caràcter benèfic. La recaptació de la venda de les entrades es donarà a diferents entitats i grups de recerca vinculats al càncer com Oncolliga; el Grup Àgata, de dones afectades pel càncer de mama, o la unitat de recerca en medicina oncològica de l’Idibaps. Els concerts tenen el suport del CoMB i del Col·legi de Metges de Girona. Rosales, que toca el cello, destaca els beneficis de la música per a la salut, sobretot per a la salut mental. “És una activitat que fa treballar el cervell i, a més, dona plaer”, raona. I mai és tard per començar: ell es va iniciar en el solfeig i el cello amb 50 anys. I ara tocarà als auditoris de Girona i Barcelona.