El maig no ha estat tan plujós com us pot haver semblat

Només en algunes comarques del nord hi hagut precipitacions marcadament més abundants que les habituals

Anomalies de precipitacions del mes de maig
Miquel Bernis
01/06/2016
2 min

BarcelonaDesprés d'un abril amb pluges superiors a les normals a la majoria d'indrets, la sensació del maig per a molts ha estat que els ruixats s'han anat repetint amb freqüència, i probablement fins i tot han espatllat actes o casaments a més d'un. La realitat, però, és que en un bon grapat de comarques hi ha plogut més aviat poc durant el darrer mes, i només al nord les precipitacions han estat clarament superiors al que caldria esperar pel cinquè mes de l'any.

El butlletí mensual que elabora habitualment el Meteocat deixa ben clar que algunes comarques de la costa i del prelitoral han rebut poques precipitacions, en sectors del Baix Llobregat, Garraf, Penedès, Tarragonès i també en punts d'Osona la pluja no ha superat ni la meitat del que tocaria. Com més a l'oest més normals han estat les quantitats de precipitació, i és al nord sobretot on hi ha plogut de forma més generosa, especialment en àmbits com el Gironès, l'Empordà, el Pallars Sobirà, l'Alt Urgell i el nord del Ripollès. Destaquen els 244 l/m2 d'Espot (cota 2500), els 200 d'Ulldeter (cota 2400), també els 192 del Port del Comte, els 177 de Núria, i els 141 de Banyoles. Precipitacions del tot útils si parlem en termes de reserves d'aigua, per no prou generals per fer passar la set al territori.

En el terreny de les temperatures el maig ha estat normal o una mica més fred del que caldria esperar. Comparant les dades d'enguany amb la mitjana del període de referència 1961-1990 les anomalies negatives més destacables són les del Pirineu, però també en alguns observatoris del Penedès i del Priorat la mitjana d'aquest any ha quedat entre 1 i 2 graus per sota del que caldria esperar. En molts sectors la temperatura ha estat normal per a l'època. Cal tenir en compte que el període de referència que utilitza el Meteocat és més fred que l'actual, entre la mitjana del període 1961-90 i la mitjana del període 1981-2010 hi pot haver diferències pròximes a un grau. Per tant, si el que volguéssim fos comparar aquest maig amb el dels últims anys, el mapa quedaria força més blau, i estaria més justificat dir que aquest maig ha estat fresc.

stats