Meteo 24/05/2015

El desglaç del Pirineu s'ha avançat respecte d'altres anys

Ara fa un any el Pirineu català tenia un 70% més de neu per fondre per aquestes dates. La fosa de la neu ha contribuït a omplir força els embassaments

Manel Cascante
2 min
Comparativa de la neu del Pirineu durant la segona quinzena de maig. MODIS (NASA)

BarcelonaPer bé que l'hivern ha estat força nivós al vessant septentrional del Pirineu i a zones d'influència, la falta de precipitacions freqüents d'aquesta primavera, però sobretot les elevades temperatures que s'han enregistrat en algunes jornades al llarg dels darrers mesos, han contribuït que, enguany, el desglaç de la neu del Pirineu s'hagi produït més aviat. Actualment les reserves en forma de neu ja són realment força minses a l'alta muntanya.

Segons les últimes dades de la Confederación Hidrográfica del Ebro relatives a la reserva de neu d'ara fa uns quants dies, la neu acumulada a les parts altes de les conques de la Noguera Ribagorçana, la Noguera Pallaresa, la Valira, el riu Segre i la Garona suposava una reserva total de 107 hectòmetres cúbics d'aigua equivalent, tan sols el 43% de la mitjana dels darrers cinc anys, i menys d'una tercera part de la neu que hi havia per les mateixes dates ara fa exactament un any. Les imatges que il·lustren aquesta notícia del satèl·lit Modis de la NASA es fan ressò d'aquestes dades. Actualment el mantell nival és totalment discontinu o inexistent a molts sectors del vessant sud de la serralada, i només cobreix de forma evident alguns sectors de l'Alt Pirineu, sobretot del vessant nord.

Les dades de les estacions meteorològiques que mesuren el gruix de neu del Servei Meteorològic de Catalunya indiquen actualment valors totals a l'entorn dels 50 cm a la Bonaigua, mentre que ara fa un any voltaven els 150 cm. Cal destacar sobretot l'excepcional acumulació de neu que hi havia ara fa dos anys, amb gruixos en aquest punt que encara superaven amb escreix els 250 cm. Malauradament el desglaç sobtat i les pluges torrencials de mitjans del mes juny del 2013 van acabar causant una extraordinària crescuda dels rius i torrents de tot aquest entorn, amb greus inundacions a les valls.

Queda poca neu per fondre, però l'estat dels embassaments després del desglaç és realment molt favorable per encarar l'estiu amb bones reserves. Els embassaments catalans de les conques internes, tot i que reben habitualment poques aportacions procedents del desglaç, estan al 91% de capacitat gràcies sobretot a les pluges dels darrers mesos. Els de la Confederación Hidrogáfica del Ebro s'acosten al 84% del total.

Recordeu que a www.ara.cat/meteo hi trobareu la previsió per al vostre municipi.

stats