El perquè dels colors de tardor al bosc tot i l'ambient estiuenc dels darrers dies
Els boscos catalans comencen a mostrar el fullatge típic d'aquesta estació. El canvi de color no rau tant en l'arribada del fred sinó en l'escurçament del dia.
BarcelonaTot i que les temperatures dels darrers dies ens han fet pensar més en l'estiu que no pas en la tardor, aquesta darrera setmana s'ha iniciat d'una forma més evident el canvi de color de les fulles de diverses espècies, sobretot al Pirineu i en alguns sectors de mitja muntanya de la meitat nord del país.
Per què canvien de color les fulles?
Mentre que en alguns indrets del planeta, com és el cas dels tròpics, les fulles dels arbres es tornen grogues i cauen quan el balanç d'aigua esdevé desfavorable, en latituds mitjanes, on hi predominen els arbres de fulla caduca, la caiguda és una adaptació no a la sequera sinó a l'existència d'un període relativament fred. El factor que determina l'esgrogueïment de les fulles, abans de les primeres glaçades, està relacionat sobretot amb l'escurçament de les hores de llum. És per aquest motiu que, tot i que alguns anys les temperatures siguin relativament suaus a part de l'Europa atlàntica, el canvi de color es produeix gairebé sembre de mitjana entre els 10 i el 20 d'octubre.
La manca de llum solar fa que la producció de clorofil·la, el pigment que els dóna el color verd, disminueixi i que es manifestin d'altres pigments que fins aleshores havien quedat ocults, els responsables de les tonalitats brunenques, grogoses o vermelloses.
Les plantes i arbres típicament mediterranis no segueixen aquesta dinàmica pel fet que majoritàriament es tracta d'espècies de fulla perenne. Molts d'aquests arbres i arbustos fins i tot aprofiten les pluges de la tardor per tornar a rebrotar i gaudir d'una "segona primavera".
Els arbres de la Catalunya humida, en canvi, fa ja alguns dies que comencen a mostrar ja el canvi de fullatge. És el cas dels pollancres, dels freixes i sobretot dels faigs. Les fagedes del Pirineu Oriental, o de la Vall d'Aran, ja exhibeixen colors entre ocres i marrons, i fins i tot les del Massís del Montseny han començat a trencar també les tonalitats verdoses que les han acompanyat durant tot l'estiu. El millor moment però per tal de gaudir i fotografiar aquests tipus de boscos centreuropeus a casa nostra, si no tenim episodis de vent destacables, s'esdevindrà aproximadament d'aquí a uns poques setmanes, entre finals d'octubre i els primers dies del mes de novembre.
A 'www.ara.cat/meteo' hi trobareu la previsió per al vostre municipi. Podeu compartir les vostres dades i fotografies a través del correu meteo@ara.cat i la meteosocial