"Hem de treballar junts perquè no torni a passar"

Hafida Oukabir, germana d'un dels terroristes de Ripoll, clama contra el terrorisme i convida a l'autocrítica

Maria Garcia
27/08/2017
4 min

RipollColpits i encara amb la tristesa i el dolor a flor de pell, els ripollesos es van concentrar ahir davant del punt més emblemàtic de la ciutat, el monestir, per escenificar el comú contra el terrorisme i a favor de la pau. En l'acte, que va durar poc menys d'una hora, hi van participar una trentena d'entitats i va comptar amb diverses veus sobre l'escenari per expressar el seu rebuig als atemptats i la solidaritat amb les víctimes. El discurs més emocionant i aplaudit va ser el de la comunitat musulmana Annur, que va llegir Hafida Oukabir, germana del Moussa –un dels terroristes abatuts a Cambrils– i del Driss –detingut i empresonat per llogar la furgoneta que va perpetrar la massacre de Barcelona–. "Hem de treballar tots junts perquè no torni a passar mai més", va deixar clar Oukabir amb la veu mig nuada per l'emoció del moment i el dolor dels últims dies.

"L'Islam és pau"

"No podem permetre que els joves catalans musulmans abracin les ideologies perverses que no tenen justificació ni explicació, i que no tenen res a veure amb l'islam ni amb la religió musulmana", va seguir la portaveu de la comunitat musulmana entre aplaudiments de les més de 2.500 persones que omplien la plaça Abat Oliba. Oukabir va haver d'interrompre el seu discurs perquè les llàgrimes no la deixaven continuar, i més quan va proclamar: "No al terrorisme, no a la violència i sí a la pau", que va arrencar l'ovació dels assistents i el crit espontani del lema de les mobilitzacions a Catalunya, "No tinc por". Aprofitant l'àmplia audiència, formada per particulars i representants polítics, la germana Oukabir també va convidar a l'autocrítica de cara al futur: "Que un jove que ha nascut o crescut a Catalunya es rebel·li contra el seu país i el més apreciat que té vol dir que tenim un veritable problema que no hem d'amagar".

Objectiu: la plena integració

Oukabir va instar totes les institucions, municipis i entitats a "parlar clarament" perquè aquests joves "formin part plenament de la societat catalana i sentin que Catalunya és la seva terra" perquè rebutgin qualsevol missatge radical. "Hem de fer autocrítica tots, institucions i comunitat, per canviar moltes coses que creiem que no s'adapten als temps que corren", va sentenciar. Després d'agrair la feina de la policia i el suport dels veïns i de l'Ajuntament de Ripoll, Hafida Oukabir va acabar l'emotiu discurs amb un "Visca Ripoll i visca Catalunya" davant d'un públic commogut per les seves paraules.

Grans i petits, d'aquí i d'allà, van omplir els voltants i la plaça de davant del monestir, que ja es va quedar petita quan encara faltava un quart d'hora per començar l'acte. La majoria provenia de Ripoll, però també de pobles de la vora, com Campdevànol i Sant Joan de les Abadesses, i de municipis com Vic, Manresa i Barcelona.

Des d'Amer van arribar Emilia Romero i Salvador Clarà. "El cor em demanava ser a Barcelona o Cambrils, i al final hem vingut a Ripoll", va confessar Romero, mentre Clarà va aprofitar per llençar un missatge valent: "Hem de perdre la por a les institucions vinculades amb el terrorisme. Amb la nostra fermesa, podem plantar-los cara", va encoratjar.

Molts dels assistents eren de religió musulmana i anaven amb cartells contra els atemptats on s'hi podia llegir "Tots som Barcelona", "Islam no és terrorisme" o "Som musulmans, no terroristes". "L'islam significa pau, i no la guerra que ha portat aquesta gentussa", va ressaltar un dels veïns, Bouarfaa Achauli, que hi va assistir acompanyat de la seva dona i els seus dos fills. Un missatge que va compartir una veïna de Manlleu, Fatima Louafi, que va deixar clar que els actes terroristes "han fet molt mal" a la seva religió. "El jihadisme no té res a veure amb l'islamisme, l'Alcorà no diu enlloc que matar persones sigui bo, al contrari", va afegir. O la veïna ripollesa Manoli Vega, que va confessar que no s'ho volia perdre "per poder dir al món que a Ripoll també hi ha bones persones".

Però no tots els assistents van confiar en els missatges de pau i convivència. El veí de Sant Joan de les Abadesses Josep Bosch va admetre que era a l'acte "no gaire convençut, perquè aquesta gent no s'integra i és un problema gran".

El dol i la superació

Precisament, la concentració d'ahir vol acabar amb tota discriminació per motius racials o religiosos, i apostar per la integració i la convivència. I la majoria de discursos van anar en aquest sentit. Dues representants de la Casa dels Oficis, Núria López i Cristina Moreno, van repassar els noms de totes les víctimes dels atemptats i van acabar amb un missatge clar: "La nostra verdadera nacionalitat és la humanitat". 'El cant dels ocells' de Pau Casals, interpretat pel violoncel·lista Ferran Bardolet, va concloure un emotiu acte que va acabar amb una ofrena de flors al mural Ripoll per la Pau, que de seguida es va omplir de roses, margarides i espelmes, a més de missatges com "Les seves guerres, els nostres morts", "Plorem per totes les víctimes" i "Pau, convivència i diversitat". Uns desitjos que ara caldrà convertir en realitat, deixant enrere les desconfiances i les pors. I és que Ripoll té a les seves mans la possibilitat de convertir una tragèdia terrorífica en un exemple d'integració i superació. I ahir va fer el primer pas.

stats