Una lleona que vol ser lleó o com Barcelona explica als nens la diversitat sexual
Realitzadors com Isabel Coixet o Isaki Lacuesta proposen curts pensats per a nens de 6 a 16 anys
BarcelonaUna lleona que vol ser lleó i que rep l'ajuda dels seus amics, per exemple, per aconseguir que li creixi la cabellera. És l'argument del conte que serveix a la realitzadora Judith Colell per mostrar un moment de la vida d'una nena que sempre s'ha sentit nen. Aquest és un dels cinc curtmetratges que donen forma al projecte 'Diversitat en curt', que impulsa l'Ajuntament de Barcelona des de la nova regidoria de Feminismes i LGTBI per portar la diversitat sexual i afectiva a les aules. El projecte, en el qual han col·laborat de forma voluntària directors com Isabel Coixet, Isaki Lacuesta, Carla Subirana i Miguel Bosch, té l'objectiu de prevenir i lluitar contra la violència envers la diversitat en un àmbit que l'alcaldessa Ada Colau ha titllat com a "clau": l'educatiu.
"L'única normalitat possible és la diversitat", ha remarcat Colau en la presentació de la iniciativa i després de recordar que fets com els d'Orlando –on un home va matar una cinquantena de persones en un club gai– mostren que ens trobem "lluny de la normalització de la diversitat". Els cinc directors s'han sumat al projecte de manera voluntària, ja que només ingressen 5.000 euros cadascun per cobrir els costos de la realització.
Cadascun dels curtmetratges s'acompanyen de materials didàctics per facilitar el treball a les aules i estan pensats per a primària i secundària, per a nens de 6 a 16 anys. Els filmets volen, segons l'Ajuntament, promoure valors com el respecte, la inclusió i la diversitat i s'estrenaran en el marc de la 21a Mostra Internacional de Cinema Gai i Lesbià (Fire!!), que se celebra entre els dies 30 de juny i 10 de juliol a l'Institut Francès.
La història que proposa Isabel Coixet reflexiona sobre el terme 'normal' a través de diferents imatges que mostren, per exemple, dues nenes agafades de la mà o un nen amb aspecte de nena. La proposta de Miguel Bosch és una història centrada en un nen pingüí i que compta amb la particularitat de tenir uns protagonistes homosexuals –els pingüins, com han remarcat els realitzadors, tenen parelles tant d'igual sexe com de sexe diferent.
Carla Subirana, al seu torn, recull el testimoni d'un nen i una nena que són fills de dues mares. I Isaki Lacuesta reflexiona sobre l'homosexualitat a partir del primer petó.
El projecte es porta a terme amb la col·laboració de la Fundació La Casa y el Mundo, que s'ocupa de la coordinació de continguts i de confeccionar el material educatiu, entre altres aspectes. I compta també amb la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, que emetrà els curts en un programa especial del Canal 33. El material estarà a disposició de la Xarxa d'Escoles i Instituts per a la Igualtat i la No-Discriminació a partir del curs 2016-2017.