SOCIETAT

Què és el fred siberià?

Europa rep fredorades siberianes quan l'anticicló se centra en països com Noruega o Suècia. Llavors s'obre un passadís de vents d'entre nord i nord-est que arrossega aire fred de Sibèria cap a la resta de països del continent

El Coll de Ravell, entre Espinelves i Viladrau
Miquel Bernis
31/01/2012
2 min

BarcelonaDe tots els tipus de fred de què se sent parlar a les notícies i a les previsions del temps, no hi ha cap dubte que el que genera més temor i més respecte és el fred siberià. Sona dur, sona greu, és un concepte que fa posar la pell de gallina només de sentir-lo.

No se'n diu així perquè hagi de fer un fred similar al de Sibèria, sinó perquè la massa d'aire que ens envaeix en el moment en qüestió té el seu origen a Sibèria.

Europa rep fredorades siberianes quan l'anticicló se centra en països com Noruega o Suècia, llavors, a l'est, s'obre un passadís de vents d'entre nord i nord-est que arrossega aire fred de Sibèria cap a la resta de països del continent. Si aquest corrent és més de nord-est que de nord, normalment aquí ens n'acaba arribant part, que serveix per generar normalment els dies més freds de l'hivern. Això és el que passarà durant el cap de setmana.

Però, per què hi fa tant de fred, a Sibèria?

En primer lloc, passa com a totes les regions pròximes als pols: el sol sempre hi incideix de forma poc vertical, escalfa menys, i a l'hivern el fred hi és molt més intens que a latituds baixes o mitjanes.

Però l'element que diferencia Sibèria d'altres àmbits similars és la continentalitat. Els mars i oceans ajuden a regular la temperatura i a fer que la terra no s'escalfi i es refredi amb tanta facilitat. Per això, per exemple, a Barcelona la temperatura baixa menys que a Lleida a l'hivern, i de la mateixa manera també hi fa menys calor a l'estiu.

Sibèria és una gran regió continental amb moltes zones realment allunyades de mars i oceans, i això fa que els hiverns hi siguin especialment freds. L'aire s'hi estanca amb facilitat i no es renova durant molts dies. Això fa que es produeixi un efecte de nevera, una nevera immensa que s'obre quan canvia la dinàmica i un corrent de vent s'endú tot aquest aire que s'ha estat refredant cap a latituds més baixes. És llavors quan sentim a parlar de l'aire siberià.

Per què diem que és sec?

Normalment, les onades d'aire siberià són seques, és a dir, no ens porten gaires nevades. Això es deu simplement al fet que, perquè aquesta massa d'aire arribi a nosaltres d'una forma més o menys directa i sense perdre bona part del fred, ho ha de fer travessant centreeuropa. En aquest trajecte no agafa humitat de cap mar i té poques possibilitats de generar nevades.

stats