SOCIETAT

La jornada intensiva als instituts ha fet reduir fins a un 10% el volum de negoci de les empreses de lleure

El sector calcula que la reserva de colònies escolars ha caigut un 20% aquest inici de curs

A l'insti, horari intensiu
21/09/2012
3 min

BarcelonaLes empreses del sector del lleure han començat al curs amb males perspectives. La implantació a la major part dels instituts de la jornada compactada ha fet reduir entre un 5% i un 10% el negoci de les empreses que es dedicaven a les activitats extraescolars en horari de menjador. En canvi, l'autorització de la carmanyola ha estat mínima. A més, des de l'Associació Catalana d'Empreses del Lleure l'Educació i la Cultura (ACELLEC), s'ha alertat que en colònies escolars, la contenció de la despesa familiar i les retallades al sistema educatiu, han reduït les reserves en un 20%. Per això, l'ACELLEC demana que es ''protegeixin'' les estades pel gran ''valor afegit'' que aporten al sistema educatiu. La implantació de la jornada compactada a la qual s'han acollit el 70% dels instituts catalans, ha afectat la prestació de serveis de menjador i d'extraescolars a les empreses que es dediquen a aquesta activitat.

La incidència de la carmanyola és mínima

El gerent de l'ACELLEC, Pep Montes, ha explicat que l'afectació de l'autorització, en alguns centres, de l'ús de la carmanyola ha estat gairebé nul·la. Segons Montes, les famílies s'han adonat que aquest canvi d'hàbits no resulta més econòmic. Montes ho justifica pel fet que els alumnes han d'assumir part del cost del monitoratge i el servei de menjador, i a més, sumar-li al menjar. Per això, Montes assenyala que el preu dels aliments que adquireix una família pot ser el doble del que paga una empresa especialitzada que utilitza canals de majorista. A més d'aquests motius, per Montes cal tenir en compte que amb el servei de menjador es garanteix una dieta variada i equilibrada.

Un 20% menys de reserves de colònies

La crisi i les retallades en el sector de l'educació s'han fet notar en aquest inici de curs sobretot en una davallada de les reserves de les colònies extraescolars. Tot i que encara és aviat, és en aquestes primeres setmanes de curs que la major part dels centres reserven i planifiquen aquestes sortides i és per això, que des de l'ACELLEC s'ha alertat que aquest 2012-2013 la disminució dels alumnes que aniran a les colònies pot arribar a caure fins a un 20% ja que s'estan deixant de fer reserves a la vegada que es donen anul·lacions d'activitats ja programades.

En aquest sentit, Montes culpa per una banda, la contenció de la despesa familiar, que han fet que els pares i mares tinguin menys disponibilitat a l'hora d'apuntar els seus fills de colònies, i per l'altra, les retallades al sistema educatiu. I és que segons Montes, hi ha molts centres que no tenen prou recursos per fer sortides als centres, o fins i tot n'hi ha que no tenen prou mestres per poder-ho cobrir. A més, Montes creu que l'empitjorament de les condicions del professorat ha fet que els mestres canviessin les seves prioritats.

Per aquest motiu, Montes alerta que s'estigui posant en perill el manteniment de les colònies, i reclama al Govern que prengui mesures per ''protegir-les''. Montes considera que les colònies escolars no són ''supèrflues'', sinó que donen un ''valor afegit''al sistema educatiu català. Montes ha xifrat en 6.300 els llits en cases de colònies que té l'ACELLEC a 18 comarques catalanes i ha explicat que només el curs passat es van fer 600.000, cosa que va representar una facturació de 21 milions d'euros.

Des de la Fundació Catalana de l'Esplai, en canvi, no s'ha notat aquesta davallada i de moment, es mantenen les reserves que ja havien començat a fer les escoles abans d'acabar el curs, ja que són activitats planificades amb molt de temps. De totes maneres, els responsables de la Fundació també han volgut recalcar que tot i ser activitats no reglades, són necessàries i que cal mantenir l'accés dels infants per evitar el risc d'exclusió.

stats