INFRAESTRUCTURES

La indemnització del cas Castor, a Brussel·les

La Comissió Europea demana a Madrid explicacions pels 1.350 milions a ACS

La indemnització del cas Castor, a Brussel·les
Esther Herrera
22/01/2016
2 min

Brussel·lesLa Comissió Europea està estudiant si obre una investigació per la indemnització del govern espanyol a l’empresa Escal UGS, encarregada del projecte Castor, arran del cessament de l’activitat del magatzem submarí de gas natural. Podria considerar la indemnització de 1.350 milions d’euros una ajuda d’estat il·legal.

En una informació avançada per l’agència ACN, el president de l’organització Cecot, Antoni Abad, va anunciar ahir que la Comissió Europea els ha notificat que han requerit informació al govern espanyol sobre la concessió. La resposta arriba després que Cecot, amb Fepime Catalunya, el Centre Metal·lúrgic i el Consell Intertèxtil Espanyol, interposés una demanda a l’estiu. Segons la patronal catalana, això demostra que Brussel·les veu “indicis” que l’actuació no ha sigut adequada.

Segons l’ACN, en la comunicació que envia Brussel·les a la patronal, l’executiu comunitari explica que ha demanat informació a Madrid i que ha de respondre abans de mitjans de febrer. Una vegada rebuda, l’analitzaran i, si cal, sol·licitaran més aclariments.

Un portaveu de la Comissió ha confirmat a l’ARA que estan en contacte amb el govern espanyol i que han sol·licitat informació arran de la denúncia. No obstant, la institució assegura que encara estan en una fase preliminar, i no han decidit si obriran una investigació formal. En cas que s’obri i es declari que és una ajuda d’estat il·legal, l’empresa espanyola hauria de tornar la indemnització, amb interessos.

El govern espanyol va aprovar una compensació de 1.350 milions d’euros per a la constructora ACS, propietària del 66% d’Escal UGS, pel cessament de l’activitat de la plataforma Castor, després que es registressin terratrèmols a la costa de Castelló i el delta de l’Ebre, perquè una clàusula del 2008 instava a compensar l’empresa si s’aturava el projecte.

El negoci real

Segons la denúncia presentada per les patronals, la indemnització a Escal UGS podria considerar-se una ajuda d’estat il·legal i el govern espanyol hauria infringit l’article 107 del Tractat de la UE. L’equip d’advocats en la demanda va explicar que el pagament es va aprovar amb la instal·lació ja construïda i poc abans que s’iniciessin les tasques d’explotació. També van dir que ni l’Estat ni la constructora van tenir en compte els informes sobre risc sísmic a la zona. Per això van argumentar que el veritable interès era el negoci derivat de la construcció de la infraestructura, sense tenir en compte la seva posterior explotació. El president de Cecot va lamentar ahir que aquesta actuació sigui un “cost afegit” en la factura dels consumidors, que des d’aquest gener ja paguen part de la indemnització a través del rebut de gas.

La demanda de les patronals catalanes s’afegeix a les peticions del Parlament Europeu. A l’abril els eurodiputats van demanar en una votació que l’executiu comunitari estudiés si la indemnització del govern espanyol a la constructora es considera una ajuda d’estat il·legal, tal com també va sol·licitar la Defensora del Poble Europeu, Emily O’Reilly, en un informe a finals del 2014.

stats