Societat 16/06/2021

Granollers exigeix la recollida de més de 6.000 signatures per al referèndum sobre la gestió de l'aigua

L'Ajuntament denega la convocatòria d'una consulta com havia demanat una entitat ciutadana perquè no s'ajusta a llei

2 min
Municipalització de l’aigua: un procés a l’alça

Gerra d'aigua freda per a la Plataforma per l'Aigua de Granollers, que demanava la convocatòria d'un referèndum no vinculant sobre qui s'ha de fer càrrec de la gestió del servei municipal un cop s'acabi la concessió que des de fa mig segle té Agbar. En un informe, la secretaria de l'Ajuntament de la capital del Vallès Oriental denega la petició ciutadana perquè no s'adequa a la llei 10/2014 de consultes populars no referendàries, ja que la pregunta afecta "tots els veïns" i, per tant, requereix la convocatòria d'un referèndum regulat per la 4/2010.

El regidor d'Hisenda i portaveu del govern municipal, Jordi Terrades, ha apuntat que la decisió respon purament a raonaments "tècnics" i en cap cas polítics, i que s'ha seguit el procediment habitual en qualsevol expedient de passar-lo a anàlisi i interpretació dels serveis jurídics. A partir d'ara, explica el regidor del govern socialista, es crearà una comissió d'estudi formada per representants dels grups municipals a l'Ajuntament, tècnics i un membre de les entitats veïnals, que hauran d'elaborar un informe amb "els pros i contres" tant del possible canvi en el model de gestió com de la continuïtat de la concessió a una empresa privada.

El canvi de la normativa de referència, de la 10/2014 a la 4/2010, no és menor i per a la plataforma suposa passar d'haver de recollir 2.700 signatures a més de 6.000, en compliment del que fixa la llei: cal obtenir l'aval d'almenys el 10% del cens total, com a pas previ per presentar la proposta de consulta popular al ple municipal. El tràmit hauria de continuar amb l'aprovació per majoria absoluta de la petició, la tramitació a la Generalitat i després a l'Estat perquè en doni l'autorització final. "La quantitat és inabastable –admet Marc Plana, un dels membres de la Plataforma–. Amb 6.000 vots es guanyen tres regidors en unes municipals, així que ens volen obligar a fer unes eleccions". L'entitat reclama la remunicipalització de la gestió del servei d'aigua en la línia d'altres moviments que des de fa anys denuncien que la privatització ha suposat un encariment de la factura per als veïns i un finançament deficitari en inversions i manteniment de les xarxes de subministrament.

Per a la Plataforma, l'Ajuntament ha actuat "a correcuita i sense transparència", ajustant-se a l'argumentari que està fent servir l'empresa Agbar en els tribunals per frenar altres iniciatives semblants perquè, afirmen, la majoria absoluta socialista de l'equip de govern aposta per la renovació de la concessió a la privada. El regidor Jordi Terrades, però, afirma que no hi haurà una decisió final fins que no hi hagi l'informe tècnic encarregat a la comissió.

stats