El govern espanyol vol fer que els fiscals substituiexin els jutges d'instrucció
El fiscal estaria sota la supervisió d'un jutge que garantia els drets i les llibertats dels ciutadans
BarcelonaEl ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha anunciat avui una altra reforma de la Llei d'enjudiciament criminal per fer que siguin els fiscals, i no els jutges d'instrucció, els que dirigeixin les investigacions penals. Això, ha argumentat, seria per reduir "tràmits innecessaris" i impedir que es facin fins a tres investigacions -la policial, la del fiscal i la del jutge-. El jutge d'instrucció actualment és el que s'encarrega de dirigir la instrucció -la investigació judicial- del cas.
El canvi no és fàcil, ha reconegut el ministre segons l'agència Efe, "però és necessari per proporcionar a la societat del segle XXI un procés penal del segle XXI". També ha posat sobre la taula la possibilitat d'eliminar l'acusació popular -que poden exercir col·lectius no directament perjudicats per un cas concret, com habitualment feia el sindicat ultra Manos Limpias- per "despolititzar la justícia i desjudicialitzar la política". Catalá, a més, ha plantejat que es prohibeixin els indults a condemnats per corrupció.
A la comissió de justícia del Congrés el ministre ha dit que la reforma de la Llei d'enjudiciament criminal és "inajornable". L'última reforma d'aquesta llei del segle XIX, que acumula 75 canvis, la va fer l'anterior govern de Mariano Rajoy, va entrar en vigor tot just ara fa un any i no preveia aquest canvi. Segons aquesta última proposta el fiscal estaria sota la supervisió d'un jutge de garanties que asseguraria que es respecten els drets i les llibertats dels ciutadans i que hauria d'autoritzar diligències "que afectin els drets fonamentals i mesures cautelars personals i reals".
"El tema ni és nou ni és senzill però és veritat que la figura espanyola del jutge instructor és un anacronisme a Europa i que hi ha consens que aquest model s'ha de substituir pel de fiscal investigador", ha declarat Català. Per dur a terme la reforma caldria donar un nou estatut a la Fiscalia, cosa que el govern espanyol està disposat a abordar. El canvi agilitzaria el procés i permetria que, un cop hi hagi proves en contra dels investigats, els judicis es facin més aviat, segons el ministre.
"El judici es faria immediatament", ha insistit Catalá, i seria durant els judicis que es farien les declaracions i es practicarien les proves, no com ara quan aquest procés es fa en la fase d'instrucció i es repeteix en el judici "cosa que és poc raonable, dilatòria i antieconòmica", segons el ministre. També caldria retallar els tràmits judicials perquè no hi hagi testimonis que, tal com passa ara, hagin de declarar tres vegades: davant la policia, durant la instrucció i al judici.
Per aconseguir un procés més ràpid també caldria millorar la coordinació policial. "És la policia la que ha de continuar fent les investigacions, però l'eficàcia d'aquesta tasca millorarà si es fa amb criteris unificats sota la direcció i el principi d'unitat d'acció del ministeri fiscal", ha dit el ministre. La reforma també hauria d'abordar el paper de la policia judicial en la investigació dels delictes, els drets dels investigats i de les víctimes, la potenciació de processos més simples i l'enfortiment de la mediació penal com a alternativa.