La Fiscalia demana al TSJC que citi quatre testimonis en la causa contra Mas pel 9-N
Reclama les declaracions una alt càrrec de Justícia, els responsables de l'empresa Focus i de la coordinació d'incidències informàtiques de la Generalitat, i de l'assessor d'opinió pública de Governació
BarcelonaLa Fiscalia Superior de Catalunya ha demanat avui al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que citi a declarar quatre testimonis nous arran de la investigació sobre la consulta del 9-N contra el president, Artur Mas, l'exvicepresidenta Joana Ortega i la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau. Entre les declaracions que han demanat hi ha la d'una alt càrrec de la Conselleria de Justícia.
En concret, els fiscals demanen la compareixença de la directora del Centre d'Iniciatives per a la Reinserció de la Conselleria de Justícia, on es van fer les paperetes del 9-N; del responsable de l'empresa Focus, per un encàrrec relacionat amb el centre de premsa del 9-N; de l'assessor d'opinió pública de la conselleria de Governació, per l'administració i manteniment del web de la consulta; i del responsable de la coordinació d'incidències informàtiques del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat (CTTI).
Amb les noves diligències la Fiscalia pretén "completar la imatge del quadre d'actuacions públiques desenvolupades" per al 9-N, segons l'escrit enviat al tribunal. Sobre Focus també demanen a la Conselleria de Presidència la còpia autèntica del contracte firmat amb l'empresa i el plec de clàusules del servei de producció i realització d'actes institucionals al centre de premsa internacional que hi havia a la Fira de Barcelona.
Pel que fa al coordinador d'incidències informàtiques, la Fiscalia ja havia retret al CTTI que "eludeixi obertament identificar" que es va encarregar d'aquesta feina. Ara demana que se'n citi el responsable a declarar, una vegada l'hagin identificat.
El tribunal encara no s'ha pronunciat sobre les peticions de la Fiscalia però sí que ha citat, el dia 21 a les dotze del migdia, l'exdirectora de l'institut Pedraforca de l'Hospitalet,Dolores Agenjo, que hauria hagut de testificar el juliol. La declaració es va ajornar perquè les defenses van al·legar que només havien tingut dos dies per llegir-se els nombrosos correus electrònics que es van enviar ella i més directors amb dos inspectors d'ensenyament.
Fora del TSJC, el dia que havia de declarar, Agenjo va dir que s'havia sentit "pressionada" per part del Departament des d'una reunió del 16 octubre de la directora de Serveis Territorials de Barcelona Comarques, Dolors Llobet, i l'inspector en cap, Francesc Güell, amb nombrosos directors, i que també va rebre trucades telefòniques del departament i de Llobet mateix. Les presumptes pressions van fer que s'ho passés "molt malament" uns dies, va demanar una ordre per escrit però no la va rebre.
Agenjo, que es va jubilar el gener i després va tancar la llista electoral de Ciutadans a l'Hospitalet, per les eleccions municipals, va dir el juliol que quan es va saber que s'havia negat a cedir les claus de l'institut perquè s'hi fes la consulta, va rebre "felicitacions i amenaces" de gent que no coneixia que van durar setmanes. Va reconèixer que Ciutadans "no xoca" amb les seves conviccions i que per això havia acceptat el lloc "honorífic" a la llista.