Les farmàcies i CatSalut acorden un pla pilot per fer seguiment dels pacients crònics

Les dues entitats estan estudiant també la possibilitat que les farmàcies puguin dispensar fàrmacs reservats als hospitals

Europa Press
26/08/2013
3 min

BarcelonaTal com va avançar l'ARA el passat mes de gener, el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya i el Servei Català de la Salut (CatSalut) han acordat posar en marxa un pla pilot abans que finalitzi aquest any per monitoritzar des de les farmàcies l'evolució de pacients crònics complexos polimedicats i amb dificultats per seguir els tractaments prescrits.

La secretària general del Consell, Pilar Gascón, ha explicat a Europa Press que les dues institucions ja han acordat el "primer document marc", on es defineix el paper que poden tenir les farmàcies en l'atenció dels pacients crònics, i que se centra en el seguiment farmacoterapèutic d'aquestes persones.

El protocol es basa en el fet que ha de ser el metge d'atenció primària qui, si ho veu oportú, ha de derivar el pacient a la seva farmàcia de referència, i la previsió és que el pla pilot per comprovar la seva viabilitat s'iniciï en com a mínim quatre zones geogràfiques diferents, una a cada província de Catalunya.

El perfil dels pacients susceptibles de participar en el programa ha de ser el de "crònics complexos", amb un historial de freqüents ingressos hospitalaris i que, tot i patir diverses patologies simultànies, no disposen d'un correcte acompanyament familiar i amb una adherència a les teràpies que no és òptima.

Els col·legis farmacèutics i CatSalut, en virtut del procediment que han dissenyat per incorporar noves prestacions a la cartera de serveis compartida –com el cribratge de càncer de còlon i les proves de VIH–, pretenen elaborar indicadors objectius sobre la utilitat de monitoritzar pacients crònics a través de les farmàcies, i determinar així si hi ha una millora de l'atenció mèdica i un eventual estalvi derivat de menys ingressos hospitalaris.

"El que ens mou com a Consell és la voluntat que el farmacèutic pugui progressar i fer noves actuacions de tipus professional", ha resumit Gascón, que ha descartat que incorporar nous serveis pugui solucionar els problemes econòmics de les farmàcies, amb les quals la Generalitat manté un deute proper als 300 milions d'euros.

Més prestacions

Gascón ha avançat també que les dues entitats estan estudiant la possibilitat que les farmàcies puguin dispensar fàrmacs reservats als hospitals, si bé per a aquesta prestació encara no s'ha definit cap calendari.

La col·laboració entre la farmàcia hospitalària i la comunitària estaria orientada a pacients que es desplacen fins als hospitals únicament per recollir la seva medicació, i que no necessiten en aquest tràmit la realització de proves complementàries, com alguns tractaments antiretrovirals o amb hormones del creixement.

Gascón ha explicat que s'estan realitzant contactes amb diversos responsables de serveis de farmàcia hospitalària per determinar quina zona geogràfica seria idònia per a la prova pilot, que en tot cas garantirà el seguiment del pacient i només s'aplicarà en cas de "comú acord" entre totes les parts, malalt inclòs.

El conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz, en una resposta parlamentària del mes de juny, ja va apuntar a l'"exploració de possibles serveis" que es podien afegir a la cartera de les farmàcies, així com al progressiu desplegament del programa de detecció precoç del càncer de còlon a Tarragona i Lleida.

Aquest programa es realitza a Catalunya actualment en 134 farmàcies de Barcelona, amb un import de facturació per a CatSalut de 43.200 euros i una previsió per al 2013 de 57.600 euros.

stats