Una escola del Poblenou busca diners per fer una setmana en silenci
Aturaran les classes a tots els cursos i faran activitats relacionades
BarcelonaQue els nens deixin de fer classes durant una setmana per aconseguir que el silenci els deixi de fer por. Aquesta és la voluntat de l’escola pública La Llacuna del Poblenou -una de les que va tenir més llista d’espera de Barcelona-, que ha organitzat tota mena d’activitats relacionades amb el silenci per a la setmana del 14 de novembre. Hi participaran els 482 alumnes de l’escola -des de P3 fins a sisè de primària- i els 35 mestres. Es contractaran un total 27 professionals externs de fora del centre de primer nivell.
L’escola ha calculat que el desenvolupament de totes les activitats i la contractació dels professionals costarà al voltant de 24.000 euros. Conscients que els serà difícil aconseguir-los, han engegat un Verkami de 4.000 euros -la resta ho obtindran per altres vies-, que acabarà d’aquí 15 dies. Actualment ja han reunit gairebé 1.000 euros. “Volem posar una mica de llum i ensenyar als nens i nenes a parar”, reivindica la ideòloga del projecte, Ester Rovira, que explica que volen trencar amb el concepte “de càstig” amb el qual els nens relacionen el silenci.
El projecte s’engloba en el marc d’una sèrie de tallers que busquen que els nens trobin “els seus propis silencis”. Això vol dir que l’escola els vol donar eines perquè puguin “entendre i viure les experiències amb un ritme diferent i que es puguin sentir còmodes quan no es parla”, apunta Rovira.
Els tallers es divideixen en cinc temàtiques, una de diferent cada dia de la setmana. La intenció és dedicar dilluns a la imatge amb un “silenci arquitectònic”. Es traurà tot el que hi ha penjat a la paret de l’escola i es cobrirà tota la façana amb una lona que simularà un cel. Dimarts es dedicarà al so i a la meditació i els alumnes buscaran els mapes sonors de l’escola. Dimecres serà el dia del moviment i es faran classes de ioga, perfomance i dansa. Dijous hi haurà sortides, entre les quals destaca el temple budista del Garraf, la capella Tàpies de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i el monestir de Santes Creus a Aiguamúrcia. Divendres hi ha previst el colofó final amb una “columna de silencis” a la rambla del Poblenou. Això vol dir que alumnes, mestres i famílies tallaran una de les zones més concorregudes del barri. El silenci fins i tot serà present a l’hora de dinar. Modificaran mitja hora l’horari i Pepi de Boissieu, que dirigeix un estudi creatiu dedicat bàsicament a l’alimentació, farà un “menú de silencis” amb plats poc carregats.
De fet, el menjar té un paper clau en tota aquesta història. Quan fa dos anys Rovira va anar a dinar un dia a l’escola del seu fill va quedar impactada per la quantitat de soroll que hi havia. “Llavors vaig adonar-me que calia organitzar una activitat relacionada amb el silenci perquè s’adonessin de la importància que té”, explica la mare, que va compartir la idea amb el director de l’escola La Llacuna, Jordi Canelles. Ell va acceptar-la entusiasmat. “Als alumnes sempre els dic que a l’escola venim a fer coses difícils i, per tant, nosaltres ens hem d’aplicar el mateix missatge”, reivindica.
Reticències dels professors
Per a Canelles, l’escola és un “agent social important” que ha d’influir en l’entorn social. “Hem de mostrar al món que tenim coses a dir i ens hem de posicionar”, opina el director, que reivindica que cal “obrir finestres en l’educació”.
Davant d’aquesta aposta transgressora, el director confessa que el professorat hi ha mostrat les seves reserves. “Tothom diu que és un projecte molt xulo, però després fa por fer-lo”, confessa. Tot i les dificultats, els impulsors confien que es pugui fer. “La setmana del silenci no ha de ser una anècdota, sinó que hem de fer que deixi un pòsit sobre una altra manera de fer”, conclou el director.