Educació rectifica i limita el Facebook a l’aula
Només els centres educatius que ho demanin podran tenir accés a les xarxes socials durant la classe. La conselleria diu que així s'evita que la xarxa vagi lenta
BarcelonaS’ha acabat la barra lliure des de classe a les xarxes socials i als programes d’intercanvi d’arxius. Pocs dies després que aquest diari es fes ressò de la preocupació dels pares per l’ús indegut que molts alumnes fan del Facebook des dels ordinadors portàtils, la conselleria d’Educació ha decidit refer de cap i de nou la política d’accés a aquesta mena de programes. Ara, per defecte, l’accés a les xarxes socials des de la seixantena d’escoles i instituts que formen part del programa eduCAT 1x1 està bloquejat. Si un centre ho demana explícitament, se li obre l’accés.
Un informe intern sobre el trànsit d’internet en hores de classe ha confirmat el que ja era una evidència: les xarxes socials es fan servir més per al joc i per xatejar que per a una altra cosa. Una de les webs més visitades és Softonic, dedicada a la descàrrega de jocs gratuïts. Els alumnes hi entren des de l’aula. Ningú no tira la tovallola, però la realitat és que l'ús pedagògic de les eines 2.0 continua sent utòpic. Davant la poca amplada de banda de la majoria de connexions, Educació prefereix tocar de peus a terra i limitar l'ús de tots els programes que puguin alentir la connexió.
El més curiós és que el responsable del programa eduCAT va fer públic el canvi de rumb amb un comentari a l’Ara.catAra.cat. Encès pel debat que va generar una enquesta digital sobre l’ús del Facebook a classe, Xavier Kirchner va penjar aquest comentari al fòrum del diari: “El que s’ha fet no és tancar per a tothom l’accés a les xarxes socials dels ordinadors del projecte eduCAT1x1, sinó deixar la prohibició com a opcional a criteri dels centres, com sempre ha estat, però amb el valor per defecte tancat. Si un centre vol obrir l’accés només cal que ho demani. La raó per fer-ho no és ideològica, és pragmàtica. Gairebé un 10% del tràfic dels centres a internet correspon a unes URL de xarxes socials. Estem treballant per augmentar l’amplada de banda de la connexió dels centres a internet, però la que hi ha avui és insuficient en molts dels casos”. Ahir, per telèfon, Kirschner va confirmar que és l’autor del comentari.