SEGURETAT

Es dispara la tensió al Raval entre veïns, camells i toxicòmans

Després de 59 vespres de cassolades diàries la situació s’ha agreujat des de l’atemptat de la Rambla

Veïns ahir a la nit al carrer d’en Roig fent marxar una noia. El seu company, que s’estava punxant, acabava de fugir.
Enric Borràs / Jordi Mumbrú
30/08/2017
4 min

Barcelona“La nit del dia de l’atemptat aquest carrer es va convertir en la festa del ionqui. No hi havia ningú més a fora, només ells amb ampolles i xeringues”. El Carlos, veí del carrer d’en Roig, al barri del Raval de Barcelona, diu que des que la furgoneta va envestir més d’un centenar de persones a la Rambla la presència policial s’ha reduït i això s’ha fet notar. “Els drogoaddictes es tornen a punxar al carrer, hi torna a haver xeringues i brutícia i s’han multiplicat els delictes”, explica. La tensió entre els veïns -organitzats per carrers i en grups de WhatsApp- i els camells i toxicòmans ja havia augmentat, però des de l’atemptat s’ha disparat. Les amenaces als que protesten contra la droga es multipliquen i els activistes, en lloc de frenar per por, cada vegada són més atrevits.

Les cassolades cada vespre en contra dels traficants, que van començar fa dos mesos al carrer d’en Roig, s’han anat escampant. Gairebé alhora s’hi va afegir el carrer de la Riereta, i després el de Sant Gil i els dels voltants. “Vam descobrir per la premsa que els veïns s’estaven mobilitzant i ens hi vam sumar”, explica una veïna de Sant Gil, que prefereix que no es publiqui el seu nom. En la protesta d’ahir, alguns veïns d’aquest carrer i també del carrer d’en Roig van encarar-se a alguns drogoaddictes que s’estaven punxant al carrer: es posaven davant seu picant les cassoles fins que marxaven. La foto d’aquesta pàgina mostra un d’aquests moments.

D’entrada, les protestes es feien fent repicar cassoles en balcons i portals, però ara les cassolades diàries s’han transformat en petites manifestacions que s’aturen davant dels portals dels narcopisos. Avui serà el seixantè dia que es fa cassolada al carrer d’en Roig, per això els activistes de la resta del barri van anar ahir a la nit a donar-los suport i protestar amb ells al seu carrer.

Els veïns no només s’atreveixen cada vegada més a sortir al carrer per enfrontar-se a camells i drogoaddictes, sinó que van més enllà, amb l’ànim encès per les últimes ocupacions de pisos per part de traficants. El dia 15, dos dies abans de l’atemptat, es van ocupar tres pisos d’un mateix bloc, al número 18 del carrer de Sant Vicenç. La pressió dels veïns -que es van concentrar amb una pancarta amb l’eslògan Traficants foteu el camp - i dels propietaris va servir perquè la Guàrdia Urbana convencés un dels okupes perquè marxés, però la resta s’hi van quedar. Quan algú entra en un pis que no és seu, si hi dorm una nit es pot considerar que l’ha convertit en casa seva i la policia ja només el pot fer fora amb una ordre judicial. A més, diumenge a la nit al carrer d’en Roig alguns veïns van començar a intentar fer fora els drogoaddictes que s’hi punxen llançant-los galledes d’aigua. Els ionquis, diu el Carlos, responen amb insults i amenaçant-los, fins i tot esgrimint les xeringues.

Poc abans de dos quarts de sis del matí de dilluns, el 112 va rebre l’avís d’una baralla en un pis del carrer del Carme. Els Mossos confirmen que van trobar “diversos ferits amb arma blanca” en un incident relacionat amb les drogues. Segons el Carlos, tres homes havien rebut ganivetades en una baralla en un narcopis. També denuncia que al carrer d’en Roig les últimes nits hi ha hagut dos intents de violació i un “robatori d’extrema violència”. “Espero que aviat es reestableixi la vigilància policial, perquè això no es pot aguantar”, afirma. La seva dona, la Patricia, ja no surt al portal quan fan cassolades, es queda al balcó amb la seva filla de sis anys des que un home, no sap si traficant o addicte, les va amenaçar dient-los que els tallaria el cap. Està embarassada.

La inseguretat ja hi era abans de l’atemptat. Una dona que té un negoci al carrer d’en Roig, i que no vol que es publiqui el seu nom per por, omplia caixes de cartró poques hores abans de l’atropellament múltiple: “El local del davant i el del costat ja han tancat, aquí no hi ve ningú, només els que es punxen”, explica. Ha arribat a veure un drogoaddicte amb un ganivet clavat caminant pel carrer. “Anava tan drogat que ni ho notava”, afegeix.

Dins del narcopis

El número 22 és l’habitatge amb més trànsit -i tràfic- del carrer d’en Roig. Només cal estar-se una estona davant del llindar sense porta per veure que no para d’entrar-ne i sortir-ne gent. L’escala està plena de brutícia i les parets farcides de pintades. Els tècnics de l’Ajuntament han arribat a treure més d’una tona d’escombraries del terrat. Al primer pis obre la porta un home amb samarreta de tirants i una creu daurada penjant al pit. Quan se li pregunta si vol parlar dels problemes que tenen amb els veïns, s’aparta per parlar amb algú altre en un idioma que sembla de l’est d’Europa. Mentre ho fa, es veu darrere seu una habitació sense porta on hi ha un altre home assegut, amb la màniga arromangada, una goma lligada al braç, la xeringa penjant clavada i el cap enrere. El de la creu reapareix i declina l’oferta: “No ens interessa, senyor”.

L’Ajuntament afirma que des de principi d’any els Mossos i la Guàrdia Urbana han entrat a 21 pisos, han fet 17 detencions i han desmantellat set punts de venda de droga al barri. El consistori recorda que la investigació del tràfic de drogues correspon als Mossos, però diu que la policia de la ciutat hi col·labora. A més, els matins ha reforçat la neteja de xeringues i a la tarda un equip neteja “en bucle”, sense parar. També ha ampliat l’equip d’educadors de salut. N’hi ha catorze entre setmana i vuit els caps de setmana.

Els habitants dels diferents carrers afectats pels narcopisos preparen una manifestació conjunta que es farà el 9 de setembre per protestar contra el tràfic de drogues al Raval de Barcelona.

stats