Puigdemont i Montserrat admeten davant dels metges que la sanitat necessita més diners
El 3r Congrés de la Professió Mèdica conclou demanant a les administracions més inversions i que s'abandoni el "tacticisme"
GironaEl president del Govern, Carles Puigdemont, ha reclamat a la nova ministra de Sanitat espanyola, Dolors Montserrat, més recursos per acabar amb "l'infrafinançament crònic" del sistema sanitari català. Durant la seva intervenció aquest dijous a la inauguració del 3r Congrés de la Professió Mèdica, Puigdemont ha recordat que arran de la crisi la manca de finançament "no només no s'ha acabat, sinó que s'ha agreujat". El president ha afegit que en un "país normal això no passaria" perquè Catalunya comptaria amb les eines legals i els recursos necessaris per garantir la sostenibilitat del sistema.
Montserrat, que assistia al seu primer acte oficial a Catalunya com a ministra, ha volgut agrair als metges l'esforç que han fet durant les retallades que hi ha hagut des del 2011. "Heu patit molt els ajustos, estem en deute amb vosaltres", ha afirmat. "Teniu la meva admiració sincera i el meu reconeixement; la vostra entrega ha sigut clau i estem en deute amb tots vosaltres", ha afegit dirigint-se als metges.
La trobada entre tots dos polítics s'ha produït en la reunió de més d'un miler de facultatius, que aquest dijous han debatut sobre quins són els reptes del metge del futur i com afrontar els canvis socioeconòmics i tecnològics des del punt de vista de la salut. Els metges catalans reclamen a les administracions i a les forces polítiques que deixin d'utilitzar el sistema sanitari en clau "tacticista" i hi aboquin els recursos necessaris per garantir l'excel·lència en l'assistència.
A la cloenda, el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, ha instat a treballar plegats per arribar a un "consens ampli i profund" per mantenir la qualitat i l'equitat com a valors bàsics del sistema sanitari català. A les conclusions, Padrós també ha demanat més pes dels professionals sanitaris a l'hora de prendre decisions. El conseller de Salut, Toni Comín, ha recollit el guant i s'ha compromès a reactivar el Consell de la Professió Mèdica per arribar a acords "vinculants" a través del diàleg amb els professionals sanitaris.
Després de tota una jornada de treball durant la qual s'han debatut 4 ponències, els metges han aprovat gairebé per unanimitat la Declaració de Girona. Es tracta d'un document que estableix les bases per afrontar els reptes de futur de la professió i com adaptar-se als canvis socioeconòmics, demogràfics i tecnològics. Entre els 10 punts del document destaquen la voluntat de fer participar els pacients en les decisions que els afecten, l'aposta per fomentar el treball en equip, el compromís per mantenir l'excel·lència i la bona formació dels metges del futur. "Volem renovar el nostre compromís amb la ciutadania i amb el país. Volem construir la professió del futur al servei de les persones", finalitza la declaració.