Tot el que has de saber sobre la manifestació d'avui

Ciutadans i col·lectius encapçalen la marxa de rebuig als atemptats de la Rambla i Cambrils

La concentració contra el terrorisme a plaça Catalunya
Núria Juanico
26/08/2017
5 min

BarcelonaEl crit és unànime i clamorós: Catalunya no té por i inunda els carrers per demostrar-ho. Per això la manifestació d'avui en rebuig als atemptats de Barcelona i Cambrils s'aixopluga sota aquest lema, "No tinc por", amb la voluntat de condemnar de manera massiva el jihadisme. Serà una protesta protagonitzada per la ciutadania i els cossos de seguretat, que ocuparan la capçalera d'una marxa contra la violència i a favor de la pau. Aquestes proclames beuen de la marxa multitudinària en contra de la Guerra de l'Iraq, el febrer del 2003.

Com serà la manifestació d'avui?

La mobilització, convocada per la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona, començarà a les 18.00 als Jardinets de Gràcia i baixarà pel passeig de Gràcia fins a la plaça Catalunya. Allà s'ha instal·lat un escenari on tindran lloc diverses lectures a càrrec de l'actriu Rosa Maria Sardà i l'activista musulmana Míriam Hatibi. L'acte, organitzat amb la col·laboració del director del Teatre Lliure, Lluís Pasqual, inclourà la interpretació d''El cant dels ocells' de la mà dels violoncel·listes Peter Thiemann i Guillem Gràcia. Que es faci a la plaça Catalunya té un simbolisme especial, perquè és el lloc més pròxim a la intersecció entre la Rambla i el carrer Pelai, on va començar l'atropellament massiu del 17 d'agost.

Barcelona omplirà els carrers contra la violència i la por

L'escenari estarà guarnit amb decoracions florals cedides pel Gremi de Floristes de Catalunya i comptarà amb el cartell que l'artista Frederic Amat va elaborar després dels atemptats, en què hi ha el nom de Barcelona escrit en vermell i la lletra ela és un crespó negre. Durant la manifestació diversos voluntaris repartiran prop de 70.000 flors vermelles, grogues i blanques (els colors de la ciutat de Barcelona) entre els assistents.

Qui encapçalarà la protesta?

Les persones i els col·lectius que més han treballat per donar suport a les víctimes dels atemptats obriran la manifestació. Hi haurà 75 representants dels cossos de seguretat i d'emergència, veïns de la Rambla, comerciants, taxistes i altres col·lectius ciutadans que, per torns, portaran la pancarta de "No tinc por" en 17 idiomes. El lema és la frase que la ciutadania no ha parat de repetir des de dijous de la setmana passada per rebutjar amb contundència els atacs jihadistes.

Malgrat que la protesta començarà als Jardinets de Gràcia i recorrerà el passeig de Gràcia, la capçalera se situarà una mica més avall, per sota de l'encreuament amb la Gran Via.

Just al darrere de la capçalera hi haurà un bloc de més de 100 persones que inclourà membres de diferents comunitats religioses i entitats de pau, de drets humans i contra el racisme, així com associacions de Ciutat Vella i entitats veïnals i econòmiques, entre d'altres, segons ha concretat l'Ajuntament de Barcelona. En aquesta capçalera, ha afegit, també hi haurà familiars de víctimes dels atemptats.

Hi haurà presència de polítics?

Autoritats i representants de tots els partits polítics assistiran a la mobilització, tot i que no formaran part de la capçalera. Després que la ciutadania ho hagi reclamat, la presència institucional s'ubicarà en un segon pla designat, concentrada i visible per motius de seguretat. Allà hi haurà el president de la Generalitat, Carles Puigdemont; consellers del Govern, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. També hi han confirmat l'assistència el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ministres i el rei Felip VI, que participarà en una manifestació per primera vegada com a monarca. La seva presència ha generat queixes de la CUP, Podem Catalunya i diversos col·lectius que critiquen la connivència de la monarquia espanyola amb la de l'Aràbia Saudita. Tots els presidents autonòmics també seran a la protesta.

Com afectarà la marxa als transports i la mobilitat?

Amb motiu de la manifestació, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) reforçarà el seu servei a les línies metropolitanes. La línia Barcelona-Vallès oferirà un servei especial des del migdia fins a la finalització de la manifestació, mentre que la línia Llobregat-Anoia funcionarà en horari de dia feiner i es doblarà la capacitat de la major part dels trens, que passaran dels tres als sis cotxes. Renfe també ha preparat un dispositiu especial amb 50 trens addicionals abans i després de la protesta. Les línies que es veuran reforçades són la R1, la R2 nord, la R2 sud, la R3 i la R4. Així mateix, TMB augmentarà un 40% el nombre de combois de les principals línies de metro des del migdia fins a la nit.

Aquests reforços volen evitar que la gent assisteixi a la manifestació en vehicle privat. L'Ajuntament recomana que no s'utilitzi el vehicle privat pel centre de la ciutat a partir de les 15.00, i també que s'anticipi al màxim l'hora d'arribada. Els talls de trànsit per la mobilització afectaran una trentena de línies d'autobusos de la ciutat.

Què es recomana als assistents a la marxa?

Més enllà de les qüestions de mobilitat, els Mossos d'Esquadra aconsellen als manifestants que no portin objectes ni motxilles voluminoses i que utilitzin algun sistema per identificar els menors, com ara polseres. A més, recomanen portar la documentació a sobre i demanen que no es difonguin rumors perquè poden posar en perill la seguretat. Per facilitar les comunicacions, els organitzadors de la marxa diuen que el millor és utilitzar missatges de text en comptes de trucades de veu. A més, demanen que es redueixi l'ús d'imatges o material audiovisual a través de la xarxa mòbil per no col·lapsar-la. La indumentària més adequada per a la marxa és roba còmoda, calçat que protegeixi els peus i una gorra pel sol.

Com es cobrirà la protesta als mitjans?

La majoria de mitjans de comunicació han preparat una cobertura especial per informar de la manifestació. L'ARA oferirà imatges en vídeo i informació minut a minut a través de la web abans i durant el transcurs de la protesta. També farà un ampli desplegament per explicar la mobilització de Barcelona des de diferents punts i la marxa convocada a Ripoll, que tindrà lloc a la mateixa hora a la plaça de l'Abat Oliba.

Durant la protesta TV3 emetrà un programa informatiu conduït per Carles Prats i Cristina Riba, mentre que Mònica Terribas encapçalarà l'espai informatiu de Catalunya Ràdio. Amb motiu d'aquesta programació especial, la retransmissió del partit del Barça es farà per la freqüència d'iCat fm. RAC1 també oferirà un espai informatiu especial amb Xavi Bundó, Joan Lluís Garcia, Agnès Marquès i Joan Maria Pou. En paral·lel, la mobilització es podrà seguir per La 1 i el canal 24 Horas, que emetran íntegrament la marxa. A La Sexta el programa especial estarà conduït per Hilario Pino, Cristina Villanueva i Xavier Sardà des de Barcelona.

stats