El científic Joan Massagué troba el mecanisme pel qual el càncer fa metàstasi al cervell
En una investigació publicada aquest dijous a la revista 'Cell', Massagué explica el mecanisme pel qual les cèl·lules canceroses s'estenen a altres òrgans
BarcelonaUna investigació del Memorial Sloan Kettering de Nova York, liderada pel científic català, Joan Massagué, ha descobert un mecanisme que explica perquè les cèl·lules canceroses del càncer de mama i de pulmó s'estenen al cervell, és a dir, perquè es produeix la metàstasi. Si es bloqueja aquest mecanisme, es podria evitar, segons Massagué, gran part de les metàstasis, que són la causa de moltes de les morts per càncer. L'equip que dirigeix Massagué, ja està treballant en la creació d'anticossos per frenar la metàstasi i, d'aquesta manera, s'aconseguiria reduir la mortalitat per càncer. L'estudi s'ha fet en ratolins.
L'estudi, que s'ha publicat aquest dijous en la revista Cell, explica com els càncers de mama i els de pulmó creen metàstasi en el cervell.
"No sabíem perquè tantes d'aquestes cèl·lules moren", explica Joan Massagué, director de l'Sloan Kettering Institute i autor de l'estudi, en declaracions a Health Medicine Network. "Què les mata? I com algunes cèl·lules ocasionalment sobreviuen –i s'amaguen en el cervell durant anys– per eventualment convertir-se en nous tumors? Què manté aquestes cèl·lules vives i on s'amaguen?". Aquestes són algunes de les preguntes que Massagué respon en el seu estudi.
El següent pas passa per demostrar que les metàstasis en altres òrgans funcionen amb el mateix mecanisme. Aquests esperançadors resultats obren la porta a desenvolupar fàrmacs específics per lluitar contra les metàstasis.
En una entrevista recent al diari ARA, Joan Massagué explicava a Antoni Bassas que d'aquí a 20 anys "es curaran el 90% dels càncers si els agafem a temps".