Coronavirus

Trobades sense límit de persones a Catalunya a partir de dilluns

El Govern avança en la desescalada amb més llibertat per a bars i discoteques

4 min
Un moment de la prova pilot a Sitges.

BarcelonaEl Govern deixarà de prohibir les reunions socials i familiars de més de deu persones a partir de dilluns. Catalunya avança així cap a una “normalització de la vida quotidiana”, segons la secretària general de Salut, Meritxell Masó. De moment fins al 5 de juliol, aquest veto a les reunions passarà a ser només una recomanació i les trobades es podran fer sense limitació de persones. "En qualsevol cas, el més important és aplicar el sentit comú, complir les mesures de protecció i evitar les aglomeracions", ha dit la directora general de Protecció Civil, Mercè Salvat, ara que les reunions podran ser més nombroses.

La pandèmia no s'ha acabat, però les bones dades epidemiològiques fan que el Procicat, encapçalat pels departaments de Salut i Interior, premi l'accelerador de la desescalada. Així, també permetrà que les taules de bars i restaurants puguin ser de fins a sis persones en espais interiors i fins a deu a les terrasses. A més, es reduirà una mica la distància entre les taules a l'exterior dels locals, que passarà a ser d'1,5 metres. Fins ara, havien d'estar separades per dos metres. Coincidint amb la temporada de festes majors, el Procicat també autoritzarà les pistes de ball en aquests esdeveniments, com ara els envelats.

Aquestes mesures se sumen a la reobertura de l'oci nocturn, anunciada pel sector i pel mateix departament de Salut la setmana passada. Tal com estava previst, les discoteques obriran a partir del 21 de juny, podran funcionar fins a les 3.30 hores i hauran de disposar d'un registre dels assistents (amb dades personals) que hauran de guardar com a mínim un mes per garantir la traçabilitat en cas de generar-se un brot.

Els locals amb una capacitat d'aforament superior als 500 assistents hauran de fer venda anticipada i electrònica de les entrades, mentre que els que siguin més petits en podran fer una venda convencional.

Pistes de ball

L'aforament a les discoteques serà del 50% a l'interior, mentre que a l'exterior no hi haurà límit. La consumició s'haurà de fer a les taules –sis comensals a l'interior i fins a deu si és exterior– i també es permetrà el consum en barra si hi ha un metre i mig de distància entre els assistents. La Generalitat defensa la represa de l'activitat dels locals d'oci nocturn adduint que és un dels sectors que més han patit les restriccions de la pandèmia: ha estat quinze mesos tancat.

L'oci nocturn recuperarà les pistes de ball, la seva gran reivindicació, sempre que els clients portin mascareta i no consumeixin en aquest espai. "Sabem que per al sector obrir aquestes zones de ball era clau. Per això, abans d'obrir, hem fet diverses proves, en diferents entorns, condicions, horaris i segments poblacionals: el de l'Apolo, el del Sant Jordi i el de Sitges", ha recordat el subdirector general de drogodependències de Salut, Joan Colom.

Les pistes de ball estaran perimetrades, amb un accés d'entrada i un de sortida, i Colom ha trencat una llança a favor del sector: en cas que hi hagi un positiu entre els assistents en una sala de ball, "s'analitzarà la situació perquè potser la persona no s'ha infectat allà".

Tot plegat, ha indicat Colom, servirà per comprovar si és certa la hipòtesi que amb un oci regulat es redueixen les festes alternatives amb botellons. "Les discoteques poden ser espais que ens donin garanties de seguretat", ha insistit. Segons Salut, el sector ha acceptat les mesures i s'ha compromès a fer prevenció directa a l'interior. Per exemple, fent servir la veu dels discjòqueis i posant cartells.

El secretari general de la Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm), Joaquim Boadas, ha agraït a la Generalitat "la valentia i complicitat" a l'hora de reobrir el sector i ha assegurat que tots els locals seran proactius a l'hora de fer complir les normes. No obstant això, ha demanat una rectificació en l'obligació de guardar distàncies de seguretat als locals, perquè considera que això és "impossible de controlar". La reducció de l'aforament i l'obligació de portar mascareta ja són mesures prou segures, segons Boadas.

Aforament als bingos i les assemblees

La directora general de Protecció Civil, Mercè Salvat, ha explicat que la nova resolució també permetrà que els casinos, bingos i sales de joc puguin obrir fins a la una de la matinada. De moment només podien fer-ho fins a les 22 h. En l’àmbit esportiu, en els equipaments tancats que no disposen de ventilació reforçada també hi podrà haver grups de més de deu persones, però sense superar el 50% de l’aforament i sempre que els usuaris portin mascareta. 

Pel que fa a les activitats de lleure, s’elimina el límit de grups amb màxim deu infants. El Govern també autoritza que les associacions i entitats socials puguin celebrar assemblees amb un màxim de 1.000 persones en espais interiors i 3.000 en exteriors. Fins ara els màxims eren de 500 i 1.000, respectivament. Els equipaments cívics sense ventilació reforçada també podran fer activitats grupals amb un 70% de l’aforament.

La secretària general de Salut ha advertit que la vigència d'aquesta flexibilització serà inicialment de dues setmanes. "Si les dades segueixen com ara és molt probable que es revisin els aforaments passats els 15 dies. Ara bé, la resolució podria canviar a la baixa o a l'alça en funció de l’evolució epidemiològica”, ha avisat Masó. De moment, sembla que l’evolució epidemiològica avala la "reobertura racional" que fa setmanes que el Govern va iniciar.

La presencialitat a la feina serà esglaonada i abans de l'estiu

La Generalitat també començarà a recomanar "en les pròximes setmanes" tornar a la feina de manera presencial. Segons Masó, ja s'està treballant en protocols i recomanacions per a les empreses perquè la tornada es faci de manera esglaonada abans de l'estiu. "Si estem anant cap a la normalitat, el pròxim pas immediat ha de ser el retorn a la presencialitat", ha afirmat la secretària general de Salut, que ha plantejat que els teletreballadors han de fer la seva jornada laboral a curt termini com ja fan "amb la vida social i econòmica". La resolució que aprovi el Govern afectarà tant el sector públic com el privat.

stats