“La beatificació és un insult que obre ferides, en comptes d'ajudar a tancar-les”
200 persones recorden les víctimes de la repressió franquista a Tarragona. La Coordinadora per la Laïcitat i la Dignitat afirma que no hi haurà reconciliació fins que es demani perdó
TarragonaMentre al complex esportiu de Tarragona l'Església catòlica beatificava 522 màrtirs religiosos, diverses entitats vinculades a la recuperació de la memòria històrica han homenatjat les 771 víctimes que van morir afusellades pel bàndol franquista i que estan enterrades a la fossa comuna del cementiri de Tarragona. La comitiva ha fet una ofrena floral també a la muntanyeta de l'Oliva, on van ser afusellades les víctimes de la repressió franquista a Tarragona.
La Coordinadora per la Laïcitat i la Dignitat ha insistit que l'acte celebrat per l'Església ha estat un "insult" als familiars de tots els morts de la dictadura que "continua obrint ferides, en lloc d'ajudar a tancar-les", ha assegurat la portaveu de la coordinadora, Teresa Fortuny. Els opositors a les beatificacions han volgut organitzar a la mateixa hora un homenatge "en positiu" a totes les víctimes de la repressió franquista de Tarragona però també, com ha apuntat Fortuny, de tot l'Estat i a aquelles que encara no s'han trobat.
En l'ofrena floral a la muntanyeta de l'Oliva, on eren afusellats els republicans, ha intervingut la presidenta de l'Associació de Víctimes de la Repressió Franquista de Tarragona, Monserrat Giné, que ha tingut un record molt emotiu per al seu avi. Giné ha recordat les 50 persones més que van ser afusellades junt amb el seu avantpassat i ha lamentat la poca receptivitat de l'Església a compartir el dolor de les víctimes republicanes, moltes de les quals també eren catòliques.
Més tard s'han apropat al cementiri de Tarragona, on l'historiador Xavier Tolosana ha demanat la dignificació d'una segona fossa comuna que ha ubicat a l'entrada del cementiri, més petita que la que es va dignificar fa quatre anys. Aquesta serà una de les fites per a les quals es treballarà ara, i es demana la col·laboració de l'arquebisbat, que n'és el propietari.
"L'Església no pot considerar-se una víctima i menysprear el sofriment dels altres"
Davant l'altra fossa comuna, el catedràtic d'Història Contemporània de la URV, Josep Sánchez Cervelló, ha lamentat els arguments del president de la Generalitat, Artur Mas, per assistir a les macrobeatificacions. "Ha d'arribar un dia que superem la Guerra Civil i que les banderes que tenim els derrotats i tenen els vencedors es puguin unificar, sempre que es reconegui que es van sollevar i que van provocar un dol i un sacrifici difícils de sustentar", ha dit el catedràtic. "L'Església no pot considerar-se una víctima i menysprear el sofriment dels altres. La dictadura va ser llarguíssima i el silenci de l'Església va ser total", ha afegit.
El professor de la URV ha demanat a les institucions eclesiàstiques que reconeguin que van formar part de la repressió i la dictadura de Franco perquè quedin reconeguts els errors de tots els bàndols del conflicte. "L'Església també s'ha de disculpar per les morts que va provocar", ha demanat Sánchez Cervelló.