Educació

El curs començarà amb 20.000 alumnes més i 1.700 professors menys

Els alumnes de secundària, els més afectats per l'increment de ràtios. El 85% dels alumnes de primària estaran en aules de menys de 25 alumnes. 1.300 professors interins passaran a ser substituts. Rigau presenta el nou curs escolar com el del "canvi" per "millorar resultats"

La consellera Rigau en la roda de premsa després del consell executiu / EFE
Sònia Sánchez
04/09/2012
3 min

BarcelonaLa consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha presentat avui al Consell Executiu els eixos de la seva política per al nou curs escolar, que ha identificat com el del "canvi", en què té intenció d'aplicar "noves intencions pedagògiques i noves línies educatives" per tractar de millorar els resultats.

Creixement del sistema

El curs començarà el 12 de setembre amb gairebé 1,3 milions d'alumnes. Són 19.741 estudiants d'educació infantil fins a cicles formatius més que el curs passat (1,6%). Un creixement que, segons Rigau, s'ha donat majoritàriament pels cursos postobligatoris i per les matriculacions als ensenyaments a distància, mentre que s'ha registrat una disminució de 2.000 alumnes a P-3, el curs d'entrada al sistema. Un decreixement influenciat també per l'aturada de l'allau migratori. En total, comptant l'ensenyament no reglat, arrenquen el curs 1,5 milions d'alumnes.

Disminueix la plantilla docent

Pel que fa als professors, el curs comença amb aproximadament 3.000 places laborals menys a la plantilla docent pública. D'aquestes, 1.309 corresponen a interins que passen a la bossa de substitucions i que s'aniran contractant al llarg del curs, segons ha explicat la consellera. La resta, 1.783, són jubilacions que no s'han cobert i per tant, places que han desaparegut.

La plantilla passa així dels 67.054 de l'any passat a les 63.962 dotacions de personal, tot i que moltes d'elles estan repartides entre més d'un treballador. Però Rigau assegura que 65.271 persones treballaran de forma continuada aquest curs, ja que aquests 1.309 interins que faran substitucions "tots tindran feina, només que s'aniran incorporant progressivament a mesura que es vagin fent nomenaments". Els primers nomenaments –els de llarga durada– es faran el 6 de setembre, perquè puguin incorporar-se el primer dia de classe.

A més de l'amortització d'hores per l'increment de la jornada lectiva de cada professional, algunes de les places, com les 160 alliberades pels delegats sindicals, s'estan cobrint amb substitucions en lloc d'interins, per tal de donar feina a més gent. I és que la conselleria ha aprovat a partir d'aquest curs que els substituts cobreixin només el 85% de la jornada lectiva, un estalvi pressupostari que permetrà a Catalunya una major laxitud en l'aplicació de les limitacions establertes des de l'Estat per a les substitucions (que diu que no es cobriran fins al desè dia lectiu).

Tot i la disminució de la plantilla, Rigau ha subratllat que l'increment d'hores lectives que treballa cada mestre o professor permet que les hores de docència no es redueixin, sinó que augmenten lleument: de 1.404.579 el curs passat a 1.408.355 aquest any.

Ràtio aula-alumnes

Rigau ha recordat que aquest any s'han aplicat les mesures d'increment del nombre d'alumnes per aula imposades pel ministeri d'Educació, tot i que va insistir que a Catalunya no s'havien portat a l'extrem. En aquest sentit, ha remarcat que "no hi ha hagut transvasament a la concertada com alguns pronosticaven", sinó que ha pujat el percentatge d'alumnes al sistema públic ( del 65% de l'any passat al 66% enguany).

Segons Rigau, el 85,8% dels alumnes de primària estan en aules de menys de 25 nens i només un 1,1% estan en aules de més de 28 nens. A secundària, el 68,5% dels alumnes són a grups de 30 alumnes com a màxim, mentre que el 25,9% estan a grups d'entre 31 i 33 i un 5,6% estudiarà en aules de més de 34 alumnes (el nou màxim establert pel ministeri és 36).

Noves línies educatives

Entre les novetats del nou curs, per assolir aquest "canvi", Rigau ha destacat l'augment de 70 hores de matemàtiques a l'ESO, la "identificació de continguts clau" que han d'assolir els alumnes i en base als quals l'administració avaluarà tots els centres i la consolidació del suport personalitzat a primària i dels exàmens de setembre a secundària, que avui mateix es duien a terme per primer cop després de molts anys.

A més, el 71% dels centres de secundària han canviat el seu horari a jornada intensiva, una mesura que Rigau va assegura que s'ha fet amb "intencionalitat pedagògica".

Formació professional

És el primer curs de la formació professional (FP) dual. Finalment, hi haurà 25 cicles formatius d'aquesta modalitat, que ofereix contractes de pràctiques a empreses amb sous de 640 euros (el salari mínim) o amb beques de 532 euros.

Un total de 126.000 alumnes cursaran FP en aquest nou curs, dels quals pràcticament 40.000 tenen més de 25 anys. "Hi ha una presència molt notable de gent ha quedat a l'atur o que vol professionalitzar-se", ha explicat Rigau.

Per facilitar eines de formació i titulació per augmentar la ocupabilitat, s'ha obert aquest curs també una nova via d'accés als cicles formatius d'FP, un curs específic per a personess sense titulació.

Escola inclusiva

Tot i així, la consellera va remarcar que la política d'escola inclusiva es manté i en aquest sentit va assenyalar que del 74,08% dels alumnes discapacitats a l'escola ordinària que i hi havia l'any passat s'ha passat al 75,14% aquest curs.

stats