La Generalitat haurà de compensar els alumnes que vagin a la privada per estudiar en castellà amb 6.057 euros l'any
El ministeri pagarà per endavant la quantitat, que després descomptarà a les autonomies, segons han confirmat fonts d'Educació a l'ARA
MadridQue una família opti perquè el seu fill sigui escolaritzat només en castellà a la privada costarà un mínim de 6.057 euros a la Generalitat. Fonts del ministeri d'Educació han assenyalat a l'ARA que aquest és el llindar quantificat després que el Consell d'Estat instés el ministre José Ignacio Wert a revisar el decret que obliga la Generalitat a pagar l'escolarització en castellà.
Segons les mateixes fonts, està previst que el decret que desenvolupa la disposició addicional 38 de la nova llei Wert (la Lomce) s'aprovi en un consell de ministres d'aquest juliol i el mecanisme serà el següent: primer el ministeri d'Educació avançarà la quantitat a la família i després ho descomptarà dels comptes de la Generalitat.
El cost d'un curs a l'escola pública
Els 6.057 euros quantificats són el que costa de mitjana, d'acord amb els càlculs del ministeri d'Educació, un curs escolar per a un alumne –de qualsevol edat, d'infantil a Batxillerat– en un col·legi públic.
Tot i això, si la família que vol que l'educació del seu fill es faci amb el castellà com a llengua vehicular acredita que a prop té una escola privada amb un cost més elevat per any, 8.000 per exemple, el ministeri d'Educació li pagarà aquesta quantitat. Però si escollís una escola privada més cara que d'altres que té a prop, la quantitat compensada seguiria sent el llindar de 6.057 euros.
Wert no dóna xifres
Després de deu mesos d'espera, Wert ha comparegut finalment davant de la Comissió d'Educació al Congrés, però ha reservat per al final de la compareixença respondre les preguntes de CiU sobre l'informe del Consell d'Estat.
El ministre ha explicat el nou límit però en cap moment ha donat una xifra, fent bandera de l'ambigüitat i la retòrica que el caracteritza. Textualment, i en una sola frase, ha dit: "Ja que la resolució establia que no estaven clars els límits econòmics en el cas d'alumnes sostinguts per fons públics, els que reben una compensació respecte a estar matricular en un centre no sostingut per fons públics, un centre privat, hem introduït un barem referencial que ens sembla raonable en la situació i que és el cost de l'alumne en el sistema públic com a límit de compensació que es fa càrrec en primera instància el ministeri i en caràcter definitiu, en compensació, l'administració educativa".