Societat 19/02/2015

La Universitat de Vic i Fundació Grífols creen la primera càtedra de bioètica amb vocació social

La catedràtica emèrita de la UAB Victòria Camps en serà la titular i Núria Terribas, jurista especialitzada en bioètica, la directora

Ara
2 min
La directora de la càtedra és Núria Terribas

BarcelonaLa Universitat de Vic-Universitat de Catalunya i la Fundació Víctor Grífols i Lucas han acordat crear la Càtedra de Bioètica Fundació Grífols, que s’instal·larà al campus de Vic de la Universitat. La càtedra tindrà com a titular la catedràtica emèrita d'ètica de la UAB Victòria Camps i com a directora, la jurista especialitzada en bioètica Núria Terribas, totes dues responsables de la Fundació Víctor Grífols i Lucas. Es tracta d’una iniciativa pionera, ja que és la primera càtedra de bioètica del sistema universitari català amb una voluntat clara d’interacció social.

Aquesta càtedra vol generar i transferir coneixement sobre les àrees d’estudi de la bioètica i aprofundir en les qüestions ètiques que constantment plantegen les ciències de la vida i de la salut, però també les que generen els altres àmbits de coneixement de la universitat i el seu entorn. Es tracta d’un projecte de gran rellevància, ja que explorarà les eines per incorporar la Bioètica a l’entorn universitari, social i econòmic del territori. Per aconseguir-ho, es dotarà d’un Consell Assessor format per entitats de l’entorn, referents d’àmbit autonòmic, nacional i internacional, per tal de promoure projectes i iniciatives conjuntes en l’àmbit de la bioètica.

La creació d’aquesta càtedra, tot just aprovada pel Patronat de la Fundació Víctor Grífols i Lucas, es formalitzarà en unes poques setmanes amb la signatura del Conveni, que tindrà com a principal objectiu la creació d’un centre de coneixement que, a partir de l’important bagatge que aporten les seves titular i directora, persegueix crear un referent científic i social des de la Catalunya Central amb projecció a tota la societat.

La Càtedra també afavorirà la consolidació de diferents comitès d’ètica en l’àmbit de la recerca universitària de la UVic-UCC, a més de permetre oferir a empreses i institucions eines per a la definició de la seva política de Responsabilitat Social Corporativa. Així, la vocació d’aquest centre de transferència de coneixement neix amb una perspectiva d’implicació i interacció social molt àmplia per tal d’establir importants interaccions amb tot el territori.

La Càtedra s’integrarà dins el Centre de Recerca d’Estudis Sanitaris i Socials i col·laborarà estretament amb altres càtedres d’aquest centre i d’altres de la universitat, com la de TIC i Salut, la de Serveis Socials, la de Cures Pal·liatives o la de la Sida i Malalties Relacionades. A més, ajuda a consolidar el projecte de la UVic-UCC de disposar d’una Facultat de Medicina.

stats