La UB estrena nou logotip inspirat en Oxford i Harvard
La nova imatge inclou la frase en llatí 'Libertas prefundet omnia luce' [La llibertat ho inunda tot amb la seva llum]
BarcelonaLa Universitat de Barcelona (UB) ha creat un nou logotip que s'inspira en el de les millors universitats del món com Oxford o Harvard, un canvi que s'emmarca en el procés de reforma impulsat pel centre. En un esmorzar informatiu aquest dijous, el rector del centre, Dídac Ramírez, ha explicat que el nou logotip deixa de banda les sigles UB –que es van implantar fa 20 anys– perquè "fora d'Espanya ningú les coneix".
També incorpora l'escut institucional del rector, que passa a tenir "un ús més generalitzat" perquè forma part del logotip del centre, i s'hi pot llegir la frase en llatí 'Libertas prefundet omnia ouce' [La llibertat ho inunda tot amb la seva llum]. El disseny, que ha anat a càrrec de l'equip del publicista Lluís Bassats sense cost per a la UB, prioritza la paraula 'Barcelona' amb una tipografia més grossa que, a més, té un caràcter més històric, com el de les esmentades universitats.
Ramírez ha precisat que l'anterior logotip –en què apareix 'UB' en dos cercles blaus i mostra l'edifici històric– "no identifica el centre internacionalment", motiu pel qual han decidit modificar-lo.
Reformes al centre
La UB ha iniciat la regularització dels anomenats 'falsos associats', que com que no poden ser contractats pels límits de reposició estatals són contractats com a professors associats –professionals que realitzen el seu ofici fora del centre i, a més, imparteixen classes–, per la qual cosa s'han de buscar, a més, un treball extrauniversitari.
Des de la implantació de la taxa de reposició el 2010 –que va passar del 10% inicial al 50% actual–, ha augmentat en 100 el nombre de professors associats contractats per la UB, dels quals entre 60 i 70 poden ser 'falsos associats', fet que ha comportat la seva "precarització", ha admès Ramírez.
La UB ha promogut aquest 2015 un pla de retenció de talent de personal docent i investigador (PDI) per prorrogar la docència d'entre 20 i 25 lectors, és a dir, una inversió d'un milió d'euros proporcionats pel Banc Santander.
També ha impulsat un altre un pla de retenció destinat al personal que només imparteix classes, el que pot beneficiar deu associats, i també ha estat possible per una aportació de 200.000 euros de la mateixa entitat financera.
A més, el centre ha començat a negociar amb el comitè d'empresa un "pla de xoc" per incorporar la resta de professors d'aquest tipus a la carrera acadèmica amb la finalitat de millorar les seves condicions laborals.
Una de les apostes de la UB és crear "graus unificats", és a dir, que incloguin en un únic títol dues titulacions, a diferència dels graus dobles que mantenen els respectius programes i proporcionen dos títols.
També advoca per la fórmula del grau obert, promoguda per primera vegada per al pròxim curs per la Pompeu Fabra (UPF): "L'objectiu de la reforma és trencar parets que impedeixin una oferta oberta", ha expressat el rector en relació amb la flexibilitat que ofereix el decret 3+2 –tres anys de grau i dos de màster.
Ramírez defensa fomentar els graus interuniversitaris per evitar duplicitats al sistema; actualment la UB comparteix quatre titulacions: enginyeria, i geologia i estadística, amb la Politècnica de Catalunya (UPC); estudis francesos, amb l'Autònoma de Barcelona (UAB), i administració i gestió pública, amb l'Oberta de Catalunya (UOC).