Troben aigües termals al subsòl de Santa Coloma de Gramenet

L'Ajuntament es planteja aprofitar-la per a aquest ús o per crear una xarxa pública per abastar equipaments

Un dels tancs amb l'aigua subterrània calenta trobada
Acn
25/11/2016
2 min

Santa Coloma de GramenetSanta Coloma de Gramenet podria convertir-se en la nova vila termal de Catalunya. Diversos estudis geològics han determinat que l'aigua subterrània calenta descoberta al barri de Fondo durant les obres de la línia 9 del metro arriba als 60 graus de temperatura en una fondària d'uns 200 metres. A més, el circuït d'aigua té un cabal de 30.000 litres cada hora, una xifra que situa la ciutat al nivell d'altres viles termals com Caldes de Malavella o Caldes de Montbui.

L'Ajuntament es planteja aprofitar aquest recurs natural per a usos lúdics termals -un balneari-, com a font de calor per a la creació d'una xarxa de distribució d'aigua sanitària calenta o per escalfar equipaments municipals. "La volem aprofitar d'una manera o altra perquè les característiques i quantitats són prou significatives per donar-los usos de futur", assegurava l'alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon, durant una visita al subsòl del barri de Fondo la mitjanit de dijous.

Una troballa única

La troballa de Santa Coloma de Gramenet és única, perquè fins ara no s'havia trobat cap circuït d'aigua subterrània calenta d'aquestes característiques a l'àrea metropolitana de Barcelona: "En zones urbanes és molt complicat trobar-ne, per manca d'antecedents i per tanta urbanització i densitat. Un dels mèrits ha sigut entreveure això dins d'aquesta complicació", explica el geòleg que ha liderat els treballs, Enric Vàzquez.

L'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, amb l'aigua subterrània calenta trobada

Vàzquez assegura que la troballa també és "singular" pel fet que l'aigua circuli entre roques granítiques. Això la converteix, segons el geòleg, en l'aigua típica de fonts termals, una mica més salina del que és habitual, no apta per al consum humà, però amb una gran potencialitat pel que fa a temperatura i aprofitament energètic.

El traçat dels túnels del metro, clau per a la descoberta

L'estudi, que encara està en marxa, ha detectat diversos punts calents a través del traçat dels túnels del metro i gràcies a l'ús de càmeres geotèrmiques. Això s'ha acompanyat també d'una projecció en superfície a través de perforacions que han permès fer aflorar l'aigua per calcular-ne el cabal i comprovar-ne la temperatura un cop arriba a la superfície.

Detall de la càmera tèrmica que capta la presència d'aigua calenta al subsòl del barri del Fondo

Segons Vàzquez, el potencial de l'aigua subterrània de Santa Coloma de Gramenet podria ser assimilable al de municipis termals reconeguts, com ara Caldes de Malavella, Caldes Montbui o Caldes d'Estrac. Ara cal dimensionar bé les xifres per garantir-ne el potencial a llarg termini.

La visita al túnel del metro ha comptat també amb la presidenta del Consorci del Besòs, Janet Sanz, que ha destacat el "valor ecològic" que representa la troballa i les oportunitats com a font energètica renovable que suposa: "Altres països ho han pogut explotar i ara el ventall de possibilitats per poder-ho aprofitar és molt important", assegura.

stats