Un sindicat dels Mossos demana que "no s'embruti" la seva actuació en els atemptats
Els cossos de seguretat espanyols qüestionen l'actuació de la policia catalana i denuncien una vulneració "dels acords de cooperació"
BarcelonaEl Sindicat dels Mossos d'Esquadra (SME) ha publicat aquest dimecres un comunicat en què demana que "no s'embruti" la seva actuació en els atemptats, després que els representants dels treballadors de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil qüestionessin ahir que els Mossos no avisessin la resta de Tedax de l'Estat -els equips especialitzats en explosius de cada cos- quan es va produir l'explosió al xalet d'Alcanar. "Així estàs excloent de la investigació gent que et pot aportar coses", va afirmar el portaveu del Sindicat Unificat de Policia (SUP), Ramón Cosío. El SUP va publicar ahir el comunicat conjunt amb l'Associació Unificada de Guàrdies Civils (AUGC).
"És molt injust sentir o llegir segons quines coses", diuen els representants de la plantilla dels Mossos en el comunicat. "Tots els cossos policials a Catalunya han treballat en jornades llarguíssimes, duríssimes i posant en risc la seva integritat", lamenta el sindicat. "És massa injust dir que es feia per una intenció política o de protagonisme", afegeixen. El sindicat USPAC també s'ha sumat a la reivindicació de la feina feta per la policia catalana. Valora que les declaracions del SUP i l'AUGC són fora de lloc, "més aviat miserables". "Per quin motiu des d'Espanya no es va informar els Mossos de qui era l'imam de Ripoll? Per què se'ns ha exclòs tots aquests anys de la informació europea contra el terrorisme?", es pregunta aquest altre sindicat dels Mossos.
El motiu és que el SUP i l'AUGC també van apuntar ahir que la policia catalana desconeixia que l'imam de Ripoll Abdelbaki es Satty havia estat vinculat l'any 2007 amb una operació contra el terrorisme jihadista. Segons el SUP i l'AUGC, els cossos policials espanyols no havien informat els Mossos que en l'operatiu Xacal I de la Policia Nacional, fet fa 10 anys, Es Satty s'havia considerat "deixeble" d'un detingut a Vilanova i la Geltrú, que era un dels principals líders del grup. Tot i que es tractava d'una vinculació d'una dècada enrere, Cosío va considerar que si la policia catalana hagués tingut constància d'un imam amb un missatge pròxim "al radicalisme extrem", els Mossos possiblement haurien mantingut l'alerta sobre l'individu que controlava la mesquita de Ripoll. Malgrat tot, ara el SUP ha matisat que els Mossos no havien comunicat "l'existència d'un nou imam" a la Policia Nacional i per això no tenien "coneixement del seu passat".
La informació de l'explosió d'Alcanar
Per la seva banda, el portaveu del Govern i conseller de la Presidència, Jordi Turull, ha assegurat aquest dimecres a RNE que la informació sobre els atemptats es va compartir amb la Guàrdia Civil "des del minut zero". "Quan hi ha l'explosió d'Alcanar, actuen els Mossos i hi van els Tedax dels Mossos. Des del moment en què se sap que l'explosió està vinculada als atemptats es comparteix amb la Guàrdia Civil", ha dit Turull. "Jo era a la reunió" en què es va decidir informar-ne tots els cossos policials, ha insistit el conseller, "i els sindicats no". El fet és que la primera versió dels Mossos sobre l'explosió d'Alcanar va ser que havia sigut a causa de les bombones de butà. No va ser fins a les 17.00 h, quan es va produir una segona explosió fortuïta, que van comprendre que es tractava d'un cas de terrorisme.
"La col·laboració entre els cossos és fonamental", ha destacat el sindicat SME dels Mossos: "Evidentment és obligació policial posar en coneixement de l'autoritat judicial pertinent qualsevol informació". El comunicat conclou que "dir que això o allò hagués evitat quelcom és temerari, irresponsable i irrespectuós" per als agents que han treballat els últims dies per desactivar la cèl·lula terrorista i atendre les víctimes; "actuacions policials que han tingut reconeixement internacional". En canvi, els representants de la plantilla de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil van valorar ahir: "Queda en evidència la flagrant vulneració dels acords de cooperació i el deficient funcionament dels mecanismes de comunicació".
El SUP i l'AUGC també van afegir que les seccions dels seus cossos de seguretat dedicades a la lluita antiterrorista "havien sigut marginades" en la investigació dels atemptats de Barcelona i Cambrils, amb l'objectiu de transmetre una imatge a l'exterior "d'un estat català autosuficient". Com a exemple, Cosío va recordar que en el cas dels Tedax l'experiència és clau, perquè analitzar una explosió no és una situació "diària".