EDUCACIÓ

Recels de la comunitat educativa als plans del Govern per introduir el mòbil a l’aula

La falta de formació dels docents i l’ús del telèfon abans de 3r d’ESO, les principals preocupacions

NORMATIVA PIONERA  L’Institut Joaquima Pla i Farreras de Sant Cugat ja ha regulat l’ús del mòbil.
Elisabet Escriche
16/12/2014
3 min

BarcelonaEl marc legal que prepara el departament d’Ensenyament perquè els centres educatius regulin l’ús del mòbil a l’escola a partir del curs que ve ha aixecat certs recels entre la comunitat educativa. Tal com va avançar ahir l’ARA, la premissa de la conselleria d’Irene Rigau és que instituts i escoles determinin a quins “espais i moments” es poden utilitzar els smartphones als centres i, alhora, que el professorat els aprofiti com una eina més d’aprenentatge. Tot i que sobre paper pares, docents i sindicats aproven la proposta del Govern, la comunitat educativa alerta que, perquè la normativa funcioni, cal reactivar la formació digital dels docents i una bona planificació a l’hora de decidir a quina edat s’ha d’introduir el mòbil per a usos didàctics.

USTEC-STEs -el sindicat majoritari en el sector educatiu- denuncia que fa anys que Ensenyament retalla el pressupost en cursos de formació permanent per al professorat a causa de la crisi econòmica i que per incloure el mòbil a l’aula cal aquest recurs. “El docent ha de tenir uns coneixements tècnics i ha de ser Ensenyament qui els ha de proporcionar i no empreses privades com passa actualment a diverses escoles”, lamenta la portaveu d’USTEC-STEs, Ana Elvira Sánchez. La responsable sindical també lamenta que la regulació de l’ús del mòbil arribi tres cursos després de la seva introducció com a eina d’aprenentatge a través del programa anomenat mSchools. “Primer Ensenyament ha venut la necessitat i, ara, reclama la regulació”, insisteix.

Tot i que l’Associació Rosa Sensat també se suma a la denúncia de la falta de formació del professorat que fa el sindicat, l’entitat veu amb bons ulls l’aposta del Govern perquè representa una “inclusió” dels “aparells” tecnològics a classe. La seva portaveu, Francina Martí, manté que l’ús del mòbil modificarà la visió de l’ensenyament més “tradicional”, basat en el fet que la informació la té tota el docent o els llibres. “Provocarà un canvi de mentalitat del professorat que haurà d’ensenyar a l’alumnat els canals per trobar informació i ajudar-lo a processar-la”, explica. L’altre gran repte -afegeix-és la utilització social que es faci dels dispositius dins dels centres escolars. Martí insisteix que és bàsic donar “criteris i normes” d’ús als estudiants i que a l’alumnat se l’ha d’incloure en aquest debat.

Els temors dels pares

La Federació d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes de Catalunya (Fapac) coincideix amb el departament d’Ensenyament que introduir el mòbil com un recurs més d’aprenentatge és una bona opció. “Prohibir-lo no porta enlloc perquè el mal ús no depèn de l’aparell, sinó de les persones”, manté el seu portaveu, Àlex Castillo. Ara bé, el col·lectiu també deixa clar que pot ser un “perill” introduir-lo en segons quines edats. Per la Fapac s’hauria d’evitar fins a tercer d’ESO. “No tots els nens tenen mòbil a primer o segon”, puntualitza Castillo. L’altre aspecte que cal tenir en compte és l’extensa gamma de prestacions que tenen els mòbils. “A l’aula s’ha d’optar per aplicacions que tinguin tots els dispositius, tant els d’alta com els de baixa gamma”, concreta.

“Perillós” fora de l’aula

El Consell Escolar Municipal (CEM) de Girona -que va aprovar un reglament en què prohibeix a l’alumnat l’ús dels mòbils als recintes educatius excepte per a usos didàctics, i sempre amb l’autorització del professorat- veu “perillós” que els aparells es facin servir en altres espais de l’escola fora de l’aula. “Tal com ja ha passat en alguna ocasió, es poden produir casos d’una mala utilització d’imatges i vídeos”, assegura la regidora d’Educació de l’Ajuntament de Girona, Isabel Muradàs. L’única manera que el consistori gironí veuria amb bons ulls la regulació que proposa el Govern és que s’acompanyés d’un “treball previ” per garantir una bona utilització dels smartphones. De fet, el mateix consistori, amb la col·laboració dels centres escolars, ha engegat aquest curs xerrades amb les famílies i tallers entre els alumnes per aconseguir aquest objectiu. “Amb els alumnes de primària el treball de conscienciació se centra sobretot en el nucli familiar i, a secundària en l’alumnat”, conclou la regidora.

stats