Puigdemont proposa a Brussel·les que Catalunya aculli 4.500 refugiats

El president de la Generalitat ha enviat una carta al comissari d'Immigració, i la vicepresidenta del govern espanyola ja li ha respost: "Una comunitat autònoma vol ser la solució al problema, i no pot ser"

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont
S. Soro
18/03/2016
2 min

BarcelonaEl president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha enviat una carta al comissari europeu d'Immigració, Interior i Ciutadania, Dimitris Avramopoulos, per mostrar la disponibilitat de Catalunya per rebre refugiats, segons recull l'ACN.

En la missiva, el president informa que la Generalitat i altres institucions estan treballant per acollir al voltant de 4.500 refugiats. "Ara mateix estem preparats per rebre fins a 1.800 refugiats a tot Catalunya, 600 dels quals serien allotjats directament pel govern català", exposa. "Donar una solució per a aquests milions de persones que fugen de la guerra no només és un deure legal internacional, també és una obligació moral per a tots nosaltres", argumenta.

Al govern espanyol, però, no li ha agradat conèixer aquest moviment de la Generalitat, i la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, li ha respost de seguida després del consell de ministres d'aquest divendres: "Nosaltres som a la reunió amb l'acord de tots els partits. Ell [Puigdemont] només vol afegir més dificultats. Una comunitat autònoma vol ser la solució al problema, i no pot ser".

Puigdemont recorda al comissari que "el projecte de la Unió Europea té l'objectiu de millorar les vides dels nostres ciutadans i està basat en els valors de la solidaritat, la diversitat i la democràcia". El president explica en la missiva que el conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, s'encarrega d'aquesta qüestió i està a la disposició del comissari per "avançar en aquesta iniciativa".

Demana una resposta a la UE

Carles Puigdemont inicia la carta que recull l'ACN en què expressa la seva "profunda consternació" per la "greu crisi humanitària" i subratlla que la situació demana una "resposta de la UE determinada, àmplia i a llarg termini".

El president recorda que Catalunya ha estat una "terra d'acollida" durant segles i també ha estat el bressol de persones que s'han hagut de refugiar, com Pau Casals. De fet, el president cita el músic del Vendrell per explicar que Catalunya és un poble "contra la guerra i la inhumanitat de les guerres". "A més, generacions de persones a Catalunya tenen experiències de refugiats a les seves famílies; la nostra història està plena d'exemples d'això, i simplement no podem quedar-nos mirant aquesta tragèdia sense actuar", afegeix.

stats