Més beques menjador, transport més barat per als aturats i tornar a la RMI del 2010: resum del ple de la pobresa

Entre els acords també hi ha recuperar les subvencions per a les AMPA per organitzar extraescolars o garantir que la salut pública garanteixi ulleres i dentista per als menors d'edat

El ple de pobresa al Parlament
A. Solé / S. González
10/03/2016
6 min

Barcelona(Si veus aquest contingut amb a través d'una app mòbil, clica aquí per veure el vídeo)

El ple monogràfic sobre la pobresa, que va començar ahir al Parlament, ha acabat amb un paquet de mesures aprovades per consens que pretén evitar el desencís del ple del 2014. Entre els acords més destacats hi ha el d'augmentar les beques menjadors al 100% de les famílies que ho necessitin. Això implica, segons fonts de l'oposició, 12 milions d'euros extres, una xifra que, segons asseguren, ha estat calculada pel departament d'Economia. Amb tot, aquesta dada no ha quedat reflectida per escrit en les propostes aprovades.

Entre les mesures que no han obtingut el consens destaca la derogació del copagament de la dependència, ja que Junts pel Sí hi ha votat en contra, però també la CUP. Si els cupaires hi haguessin votat a favor, s'hauria aprovat la derogació.

Resum de les propostes aprovades:

  1. Totes les mesures incloses en el pla de xoc, base de l'acord entre JxS i la CUP per a la investidura.
  2. Assegurar l'accés a les beques menjador a tothom qui ho necessiti, amb una aportació pressupostària extra –al marge dels 270 milions del pla de xoc–. Segons l'oposició, el departament d'Economia ha xifrat aquesta quantitat en 12 milions.
  3. Garantir la renda mínima d'inserció com a dret subjectiu amb una partida oberta segons les necessitats, i no fer fora ningú passats els 60 mesos si encara ho necessita.
  4. Mantenir, i gastar (a diferència de l'any passat), els 10 milions del pressupost per pagar factures de subministrament d'aigua, llum i gas.
  5. Crear una tarificació especial en el transport públic per a col·lectius en risc, com per exemple les persones aturades.
  6. 10 milions extra per al pla de barris.
  7. 10 milions més per a la dotació del parc públic d'habitatge.
  8. Ampliar els recursos per a l'escola inclusiva, que significa contractar tantes USEE (unitats de suport a l'educació especial) com siguin necessàries.
  9. Recuperar les ajudes per a llibres de text i transport escolar a partir del curs 2016/17.
  10. Recuperar la sisena hora i reduir les ràtios per classe a les escoles públiques de zones socioeconòmicament deprimides.
  11. Recuperar les subvencions per a les AMPA per poder organitzar activitats extraescolars.
  12. Incrementar el nombre d'habitatges d'emergència per a dones víctimes de la violència masclista.
  13. Que la salut pública inclogui audiòfons, ulleres i dentista per als menors de 18 anys.
  14. Prioritzar el pagament de la Generalitat als ajuntaments dels actuals contractes de serveis socials (70 milions de deute).
  15. Crear noves mesures fiscals i millorar l'impost de successions i de patrimoni, a més del tram autonòmic de l'IRPF.
  16. Renegociar el deute de la Generalitat.
  17. Elaborar un pla per a la inclusió social amb una durada de 4 anys.
  18. Desplegar la llei dels drets dels infants i adolescents amb un calendari fixat que s'iniciï abans de dos mesos.
  19. Una prestació econòmica per a la criança de menors de 18 anys concebuda com un ingrés directe que compactarà altres ajudes existents.
  20. Pla de lluita contra el malbaratament alimentari.
  21. Derogació de la reforma laboral (que depèn del govern espanyol).
  22. Creació d'una comissió de seguiment dels acords presos avui que inclogui el Govern, tots els grups parlamentaris i les entitats socials.

Què opinen les entitats socials d'aquests acords?

Satisfets però recelosos

La plataforma Pobresa Zero, que aglutina entitats de l'àmbit social, vol donar un "vot de confiança" al Parlament després de les propostes aprovades en el ple d'emergència social per combatre la pobresa i la desigualtat. Amb tot, la portaveu Teresa Crespo ha admès que se n'anava de la institució amb una "sensació agredolça" perquè, malgrat que considera que s'ha "avançat" en el "clima de diàleg" respecte del context en què es va desenvolupar el ple de fa dos anys, el gruix de propostes aprovades queden supeditades a uns pressupostos que encara no existeixen.

Crespo ha celebrat, però, la creació d'un òrgan de seguiment dels compliments i s'ha compromès a controlar "la intensitat i els tempos" en què es desenvolupen les mesures participant en la comissió.

En canvi, qui s'ha mostrat molt disgustada és la Federació Catalana de la Discapacitat Intel·lectual (Dincat) perquè no s'ha aprovat la proposta de derogació del copagament de la dependència. Dincat reclama a JxSí i la CUP que "es replantegin la seva negativa" i recorda que el sector de la discapacitat reclama des de fa un any i mig la modificació d’aquesta ordre de copagament.

Les entitats socials consideren que és una mesura confiscadora i abusiva, que no té en compte les especificitats del col·lectiu, que aboca les persones amb discapacitat i les seves famílies a la pobresa.

Dincat també recorda al Govern que, abans d’acabar l’última legislatura, l’executiu i l’aleshores consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, es van comprometre a augmentar els diners de butxaca per a aquest mateix any 2016 i a fer una revisió global del model de copagament.

Què han dit els partits abans de les votacions:

Junts pel Sí

'No' a propostes que sumen 4.000 milions

Chakir el Homrani, en nom de Junts pel Sí, no ha fet un llistat de les propostes del seu grup –"ja les coneixeu totes", ha dit–, però sí que ha recordat en contra de què votaran: "Votarem que 'no' a unes propostes que suposen 4.000 milions d'euros. Aixo no és el que ens va encomanar la societat civil ahir. Això és generar unes expectatives falses, ens podem permetre fer això?". El Homrani ha assegurat que JxS farà "tot el que es pugui".

"El que no ens falta és valentia i ho gestionarem de forma honesta. És molt fàcil votar a favor avui de certes mesures, però quan de debò es veurà si aquests acords són de debò serà quan arribin els pressupostos a aquesta cambra. Si no s'aproven això d'avui quedarà en una festa pirotècnica", ha conclòs.

CSQP

100 euros mensuals per fill a càrrec

"Un pla de xoc de 270 milions d'euros és insuficient, tot i saber que la situació financera catalana és complicada", ha destacat la diputada Jéssica Albiach, de Catalunya Sí que es Pot. Per aquest motiu ha posat en valor que JxS hagi acceptat "fer un esforç" amb les beques menjador i "posaran 12 milions extra".

Aquest no és l'únic acord al qual han arribat amb el partit de Govern, ja que també han acceptat la seva proposta d'una nova tarificació social en el transport públic per a persones en risc d'exclusió. CSPQ ha valorat que ERC votarà a favor de la derogació de la reforma laboral," però no el PSC, i ho lamentem".

Ciutadans

Impost de la renda negatiu i reforma del SOC

La diputada Noemí de la Calle, de Ciutadans, ha explicat que han intentat arribar a un acord en el màxim de punts possible amb les altres forces, i ha afegit: "Tot i que en alguns punts ens abstindrem perquè no estem d'acord amb la proposta sencera".

"No estem davant un cataclisme que ens ha arribat d'imprevist, la pobresa i els seus motius ja vénen d'abans de la crisi econòmica. Cal fer reformes profundes en les polítiques socials", ha recordat.

PSC

Polítiques actives d'ocupació i recuperar el pla de barris

El diputat del PSC Raül Moreno ha advertit del risc de viure un 'déjà-vu' respecte del ple de fa dos anys. "El Govern no té un pla més enllà del viatge a Ítaca. Segons ell, només amb la independència serem més feliços i més rics", ha sentenciat el dirigent socialista, que ha lamentat que l'executiu català ni tan sols asseguri el compliment d'allò que ha promès. Moreno ha recordat, a més, que el Govern s'ho juga tot "a una carta": la dels pressupostos, que encara no se sap ni quan ni com ni amb qui seran aprovats. "Incertesa, incapacitat i inestabilitat", així ha definit el diputat el 'modus operandi' del Govern.

PP

Rebaixar impostos i recuperar la prestació per fill

"Que els tontos útils del procés ens diguin a tot que no ens importa gaire. Sou la crossa del nacionalisme burgès". Així ha carregat el diputat del PP Fernando Sánchez contra el grup de Catalunya Sí que es Pot. El dirigent popular ha fet un dur discurs i ha advertit que, sense pressupostos, tot allò que s'aprovi en el ple serà "fum, focs artificials i frau". Un cop més, els populars han advertit que el procés sobiranista és "la gran fugida" del Govern per no atendre les prioritats socials.

CUP

Que els Mossos no participin en cap desnonament

La CUP ja ha deixat clar, d'entrada, que no ho votarà tot igual que Junts pel Sí. La diputada Anna Gabriel ha assegurat, en aquest sentit, que en un ple que parla sobre emergència social no s'ha de caure en el "cinisme" dels titulars que, segons ella, aniran en aquest sentit. També ha lamentat el funcionament del ple de pobresa i ha advertit que s'ha tingut molt poc temps per analitzar propostes de gran importància social. "No hi ha un treball rigorós", ha sentenciat.

Gabriel ha lamentat també "l'oda al liberalisme" que ha fet el PP i que és, al seu parer, el culpable que hi hagi pobresa. Els cupaires, que no han presentat propostes conjuntes amb cap altre grup, han apostat per trobar "una alternativa al capitalisme" perquè, al seu judici, les propostes que es fan estan envoltades de "fracàs i impotència" si no es canvia el sistema.

stats