MEDI AMBIENT

Més ‘safaris’ nocturns de caçadors i pagesos per matar senglars

Agricultura vol aplicar aquesta modalitat a l’estiu davant el descontrol de l’espècie a Girona

Dos agents rurals inspeccionant un senglar abatut durant un dels recorreguts nocturns en 4x4 a la zona de Cruïlles.
Selena Soro
09/08/2016
2 min

BarcelonaFa sis anys, els pagesos de la zona de Sant Miquel de Campmajor (Pla de l’Estany) estaven desesperats per la quantitat de senglars que campaven lliures per la zona i que feien malbé els seus conreus. Els Agents Rurals van decidir posar en pràctica una nova modalitat per combatre l’espècie: sortides nocturnes de caçadors i pagesos en 4x4 per dominar el terreny amb més facilitat i poder eliminar un nombre més gran de senglars. Sis anys després, aquesta pràctica s’ha estès a altres zones de les comarques gironines com la Selva, la Garrotxa i l’Alt Empordà, on la proliferació de senglars s’ha convertit en un autèntic malson per als agricultors. El sistema per controlar la plaga ha resultat ser més efectiu que les batudes i els aguaits, i aquest estiu s’han arribat a abatre 243 exemplars en 29 recorreguts, segons l’ACN. L’any passat van ser prop de 360 exemplars en 12 actuacions, segons explica el cap d’Agents Rurals de les comarques gironines, Ignasi Dalmases.

El funcionament d’aquest mètode és senzill. Els agents rurals porten al seu 4x4 com a mínim un pagès i un caçador i plegats recorren al voltant de 50 quilòmetres a la recerca dels senglars a les zones més problemàtiques. En una sola nit poden arribar a abatre’n una vintena. “Es tracta d’implantar un sistema que s’ha demostrat útil a l’estiu, quan la temporada de caça ha acabat i la població de senglars es descontrola”, assenyala Dalmases. “Com a administració, posem a disposició dels caçadors aquesta opció perquè la puguin fer servir per protegir els camps dels pagesos allà on correspongui, en el moment adequat i de manera molt controlada i segura”, subratlla l’agent rural.

Des de l’associació de caçadors de Girona es mostren satisfets amb aquesta modalitat, sempre que “es dugui a terme de mutu acord”, tal com assenyala el president de l’entitat, Narcís Sánchez. “Quan va començar a implantar-se no sempre es feia de manera consensuada. Ara les coses han canviat, i fins i tot els ajuntaments intervenen perquè hi hagi entesa entre pagesos, agents i caçadors”, detalla.

Zones d’emergència cinegètica

El Pla de l’Estany, la Selva, la Garrotxa o l’Alt Empordà, on s’estan duent a terme les sortides nocturnes en 4x4, són zones que estan sota declaració d’emergència cinegètica. Això vol dir que hi ha més de vuit senglars per km o bé que, arran dels danys que provoquen, s’han donat més de deu autoritzacions excepcionals per abatre’ls.

El mètode de control, però, no agrada a tothom. La comissió de protecció dels drets dels animals del Col·legi d’Advocats de Girona, per la seva banda, va demanar ahir al departament d’Agricultura que apliqui mètodes ètics alternatius a les batudes nocturnes per controlar la població de senglars, ja que consideren que la pràctica és “cruel, indiscriminada i perillosa”.

stats