Més alumnes que mai: una de les vuit novetats del curs 2014-2015

Més d'un milió i mig d'alumnes comencen aquest dilluns les classes. La llei Wert o la imposició del 25% del castellà són altres de les novetats del nou període escolar

Inici del curs escolar a El Prat de Llobregat / FRANCESC MELCION
Elisabet Escriche
15/09/2014
3 min

BarcelonaMés d'un milió i mig d'estudiants comencen aquest dilluns les classes. Es tracta d'un curs complicat per l'entrada en vigor de la llei Wert o la imposició del 25% de l'horari lectiu en castellà per part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya a dues escoles catalanes. Quines són les novetats més importants del nou curs? Tot seguit les detallem:

1. Llei Wert

La llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa (Lomce) entra per primer cop a l’escola. Ho fa en els cursos de primer, tercer i cinquè de primària de manera, però, molt discreta. Ensenyament ha enviat aquest mes de setembre les instruccions als directors per esquivar-ne l’aplicació. Entre altres recomanacions deixa clar que el català es manté com a llengua vehicular, que s'utilitzen els mateixos llibres del curs passat o que les assignatures de medi natural i medi social s'estudiaran conjuntament. La consellera Irene Rigau ha recordat aquest dilluns a 'Els matins de TV3' que es tracta de "garantir que l'escola apliqui els principis de la llei d'educació del Parlament i alhora poder obtenir les titulacions pertinents".

2. Dos centres estan obligats a fer més castellà

Una classe de les Escolàpies de Sabadell i una altra del col·legi Sant Bonaventura Franciscans de Vilanova i la Geltrú faran un 25% del seu horari lectiu en castellà per ordre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) després que dos alumnes demanessin més castellà a l’aula. El TSJC va emetre la setmana passada la mateixa interlocutòria per a tres centres més de Tarragona. De moment Ensenyament les ha recorregut. La conselleria de Rigau assegura que encara queden una desena de casos similars per resoldre. Rigau va defensar diumenge en una entrevista a l'ARA que "l’escola a Catalunya és la garantia que l’alumne, quan sigui gran, podrà triar la llengua que vulgui i no perdrà una feina perquè no en coneix una de les dues".

3. Rècord d’alumnes

El curs tindrà 1.552.058 alumnes, una xifra rècord. Tot i que hi haurà 815 professors més (en total, 64.777), la plantilla docent té prop de 2.300 professors menys que el curs 2011-2012, quan el departament d'Ensenyament va començar les retallades. Feia quatre anys que no creixia el nombre de docents.

4. Beques menjador

En total se n’han concedit 9.500 que cobreixen el 100% del cost de l’àpat (6,20 euros). És un 30% més que el curs passat. En canvi, de beques que cobreixen el 50% de l’import se n’han donat 59.500, un 2% menys que el curs 2013-2014. És el primer curs que els alumnes sabran des del 15 de setembre si se'ls ha concedit aquest ajut. També és el primer any que els consells comarcals, que són els que gestionen les beques, apliquen els mateixos criteris econòmics i socials a l'hora de concedir-los.

5. Més barracons

És una de les assignatures pendents del departament d’Ensenyament. Aquest curs n’hi ha un total de 1.026: són 18 més que l’any passat i la xifra més alta des del 2011-2012. Els centres que funcionaran totalment en mòduls són 97. També es construiran 10 nous centres (7 escoles i 3 instituts), es rehabilitaran o s'ampliaran 16 escoles i 5 instituts i es portaran a terme actuacions de millora en 329 centres.

6. Noves assignatures

S'impartiran dues noves matèries: educació en valors socials i servei comunitari. La primera és l'alternativa a la religió i només la fan els alumnes de primer, tercer i cinquè de primària. El seu objectiu, segons Ensenyament, és que l'alumne "aprengui a valorar". La segona vol educar l'alumnat en la responsabilitat d'exercir la ciutadania activa. S'impartirà a les classes de tercer i quart d'ESO.

7. Combatre l'absentisme

Ensenyament s'ha fixat com a objectiu que els alumnes deixin de fer campanes puntuals per casos com comprar entrades de concerts d'un cantant famós. Per aconseguir-ho, elaborarà un estudi per determinar els motius i la periodicitat d’aquest absentisme. Alhora demana la complicitat dels pares, sobretot els que tenen fills a secundària.

8. Els mestres podran graduar-se

Ensenyament i Universitats impulsaran una oferta formativa perquè els mestres en actiu que tinguin una diplomatura puguin "retitular-se" i aconseguir el grau. Els dos departaments encara estan donant forma aquesta oferta.

stats