L''Olipot': un recipient perquè l'oli domèstic no acabi a l'aigüera

L'ajuntament de Barcelona vol que totes les llars puguin tenir el seu 'Olipot'

Imatges de l'olipot, recipient per tal que desar l'oli de cuina usat i portar-lo a un punt verd per al seu reciclatge
Acn
27/02/2011
2 min

BarcelonaDes d'aquest dilluns, les llars barcelonines poden disposar d'un Olipot. Es tracta d'un recipient dissenyat específicament per recollir i emmagatzemar les restes d'oli domèstic per al seu posterior reciclatge. D'aquesta manera, s'evita vessar el líquid a l'aigüera o abocar-lo al lavabo, gest que perjudica greument el medi ambient. L'Olipot es pot anar a buscar als Punts Verds de barri. Té una capacitat de 750 mil·lilitres, està fet de plàstic i pot aguantar temperatures de fins a 180 graus centígrads. El 2010 es van recollir a Barcelona uns 195.136 litres d'oli domèstic, xifra que se situa en el 2,5% del total, ja que es calcula que cada any es generen uns vuit milions de litres.

La cinquena tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona per ICV i presidenta de la Comissió de Sostenibilitat, Serveis urbans i Medi ambient, Imma Mayol, afirma que l'Olipot pretén ser una eina més per tal que la ciutadania assumeixi responsablement i des de la seva llar la gestió dels residus que genera. Mayol confia que la resposta serà positiva, vistes altres experiències a la ciutat com el repartiment de cubells per separar la matèria orgànica o les bosses especials per deixar paper, envasos o vidre.

Al llarg del 2010 van ser 87.700 els barcelonins que van portar fins als punts verds els olis domèstics per al seu reciclatge. De mitjana, a cada aportació s'abocaven uns 1,8 litres i es calcula que cada ciutadà genera una mitjana anual d'entre 5 i 6 litres d'olis usats. Garrafes d'aigua buides o pots de vidre eren fins ara les alternatives per transportar l'oli fins al punt verd. L'Olipot es pot tancar hermèticament gràcies al seu tap de rosca i té una nansa per poder-lo agafar amb les mans i portar-lo més còmodament.

Imma Mayol ha assegurat que cap de les 600.000 llars barcelonines es quedaran sense Olipot. Inicialment la xifra que es distribuirà serà marcadament inferior, però es fabricaran Olipots segons la demanda que vagi tenint.

L'Oli, lluny de l'aigua

La regidora ecosocialista ha remarcat que l'oli és un element molt contaminant, sobretot per als recursos hídrics. Es calcula que només un litre d'oli pot arribar a perjudicar mil litres d'aigua. El líquid és indissoluble en l'aigua i per tant s'estén formant taques de gran extensió sobre l'aigua del mar, dels rius i dels llacs, fet que genera una capa que impedeix l'oxigenació correcta de l'aigua i que, per tant, altera dramàticament la vida en aquests ecosistemes dificultant la respiració de peixos i plantes aquàtiques.

Tot i l'existència d'estacions depuradores, els olis abocats a l'aigüera interfereixen en el funcionament d'aquestes infraestructures i en dificulten alguns dels tractaments de depuració. Això comporta l'encariment dels processos de depuració, cosa que comporta que aquests costos incideixin en el que finalment paguen els consumidors en els cànons per al seu manteniment. Els olis usats tampoc poden ser abocats al terra, ja que això té efectes nocius en la fertilitat del sòl.

Per contra, amb un litre d'oli usat es pot obtenir gairebé el mateix litre de biodièsel que pot ser emprat com a combustible alternatiu als combustibles derivats dels hidrocarburs. Amb 100 quilos d'oli usat es poden obtenir prop de 130 quilos de sabó. Els olis domèstics tenen altres utilitats en el camp de la cosmètica o la fabricació de pintures i vernissos. "L'aigua i l'oli, com més separats, millor", ha conclòs Mayol, pronunciant precisament el lema de la campanya amb què es difondrà l'Olipot.

stats