L'Hospital de Sant Pau recupera el part de natges després de vint anys de desestimar-lo

Fins ara es practicava obligatòriament una cesària quan el nadó venia de natges

Segons l’Associació Mares Doules, aquesta figura s’hauria de limitar a acompanyar 
 Les mares i no hauria de fer cap altra intervenció durant 
 El part.
Efe
08/04/2015
2 min

BarcelonaL'Hospital de Sant Pau de Barcelona ha recuperat el part de natges via vaginal –quan el nadó neix de cul– després de més de vint anys de desestimar-ho i ha revisat els seus protocols mèdics per a aquests casos, en els quals fins ara preveia una cesària obligatòria.

Segons ha informat l'hospital, la formació que ha impartit als seus professionals ha provocat que hagin passat del 30 al 60% el nombre dels seus metges capaços d'atendre un part d'aquestes característiques sense que hagin de practicar una cesària.

El servei de Ginecologia del centre ha desenvolupat un nou protocol i ha elaborat una estratègia per recuperar, amb seguretat, l'atenció a aquesta mena de parts, que els especialistes denominen "en presentació podàlica per via vaginal".

En els últims vint anys, les maternitats han desestimat la via vaginal quan es presentava una situació podàlica del nadó en el moment del part.

Segons els especialistes, diversos factors van contribuir a descartar un part normal quan el nen no estava correctament encaixat i venia de cul, com el fet de disposar d'una alternativa raonablement segura com és la cesària o la pressió social davant uns resultats neonatals desfavorables, amb la conseqüent pràctica d'una medicina defensiva.

També va ser fonamental el treball publicat per M. Hannah i Cols (The Lancet, 2000) en el qual s'establia la indicació sistemàtica de cesària per a l'atenció al part en presentació podàlica, adduint una diferència significativa en els resultats perinatals.

En molts centres, de fet, s'ha protocol·litzat la pràctica de cesària en qualsevol part en presentació podàlica.

Aquestes premisses han portat progressivament a la pèrdua de l'hàbit i l'experiència en aquest tipus d'atenció al part, factor que ha tancat un cercle viciós en el qual el temor de molts professionals a assumir una intervenció a la qual estan poc acostumats ha acabat pràcticament fent-la desaparèixer de la pràctica clínica habitual.

No obstant això, últimament molts professionals han qüestionat aquest fet.

De fet, la Societat Espanyola de Ginecologia i Obstetrícia (SEGO) ha conclòs que, quan es compleixen una sèrie de condicionants, l'atenció per via vaginal al part en presentació podàlica és una alternativa raonable perquè suposa un menor risc de complicacions maternes i no hi ha diferències en la morbiditat neurològica neonatal amb estudis fins als 2 anys.

stats