Ja és obligatori per a les grans empreses etiquetar almenys en català
S'han esgotat els 6 mesos de termini que tenien les grans empreses per complir amb el nou Codi de consum. Els seus productes ja haurien d'estar etiquetats almenys en català
BarcelonaAhir es van complir 6 mesos des de l'entrada en vigor del nou Codi de consum de Catalunya que, entre altres coses, converteix en deure per a les empreses el dret dels consumidors a rebre la informació dels productes com a mínim en català. Les grans empreses –amb més de 200 treballadors– comptaven amb un termini de 6 mesos per adaptar-s'hi, mentre que les petites i mitjanes disposen d'un marge total d'un any. A Catalunya hi ha 2.191 grans empreses.
Així, les grans empreses han disposat de mig any per adequar els embalatges, instruccions i totes les informacions necessàries per al consum, ús i maneig dels productes a la nova normativa, que estableix que s'etiquetin almenys en català, i això evidentment no impedeix fer-ho en qualsevol altra llengua.
La Plataforma per la Llengua ha emès un comunicat en què valora positivament la nova llei i insta que s'apliqui de manera real al llarg del 2011, ja que és difícil que totes les empreses hagin estat capaces de fer tots els canvis i desfer-se de tots els stocks antics abans d'avui. La plataforma també valora positivament la nova legislació, que equipara el català i el castellà per primer cop en l'etiquetatge. El català era fins ara una excepció, ja que totes les llengües mitjanes –amb entre mig milió i 10 milions de parlants– d'Europa han estat reconegudes com a llengües oficials en igualtat de condicions amb qualsevol altra, segons la plataforma.
L'entitat s'ha posat en contacte amb 40 empreses líders de diversos sectors que distribueixen a Catalunya –per exemple Coca-Cola, Danone, Nestlé, Lidl, Agrolimen, Nutrexpa o Panrico-Donuts– per recordar-los la normativa i preguntar-los com han pensat fer-hi el procés d'adaptació, tot oferint-los l'assessorament que necessitin de cara a legalitzar els seus productes.
La mesura es va aprovar amb el rebuig del Ciutadans i el PP. Tant aquest darrer partit com el Defensor del Poble van recórrer la normativa i el Tribunal Constitucional ha admès a tràmit els seus recursos, però la norma està en vigor.