SOCIETAT

Les entitats alerten el Govern que les retallades socials faran incrementar l'economia submergida

Un informe d'Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS) adverteix del "risc d'explosió social" i demana al Govern ajudes alternatives per a persones que quedin excloses de la renda mínima d'inserció

Joan Serra
23/09/2011
2 min
Regala aquest article

BarcelonaLes entitats socials demanen al Govern que redreci les seves polítiques socials si no vol caminar cap a un escenari amb "risc d'explosió social". Aquesta és una de les reflexions recollides en un informe d'ECAS, la federació de 85 entitats que agrupa més beneficiaris de la renda mínima d'inserció, un treball presentat aquest divendres a Barcelona. L'estudi, que planteja propostes per millorar el PIRMI i crear nous recursos contra la pobresa, alerta la Generalitat dels riscos derivats per les restriccions en l'accés a la renda mínima. El document detalla el perill d'un increment de l'economia submergida i de la conflictivitat. "Cada vegada estem més a prop d'un cert risc d'esclat social", ha afirmat Teresa Crespo, presidenta d'ECAS, que també assumeix el càrrec de presidenta del Consell Assessor de Polítiques Socials i Familiars del Govern.

El teixit associatiu ha formulat diverses propostes, que elevarà al Govern, com la creació d'un grup de treball interdepartamental. Les entitats socials consideren imprescindible crear línies d'ajudes alternatives al PIRMI que s'ajustin als perfils dels beneficiaris: persones en risc d'exclusió social però amb possibilitats de reinserció, perceptors crònics i aturats que han exhaurit les prestacions. "Abans d'excloure persones d'aquest programa s'han de posar en marxa alternatives", detalla l'informe.

ECAS planteja, entre d'altres mesures, agilitzar la pensions no contributives per evitar l'increment del nombre de perceptors del PIRMI i crear una renda bàsica universal per atendre les situacions de pobresa cronificades. Teresa Crespo ha recordat que és el moment de buscar solucions imaginatives i n'ha posat exemples, com crear contractes laborals lligats a l'aprenentatge o condicionar les ajudes socials a la realització de treballs per a la comunitat. "Ens preocupa aquest degoteig de retallades que van limitant l'estat del benestar", ha afirmat la presidenta d'ECAS. "El frau no és l'argument que sosté la revisió que s'ha fet de la renda mínima", ha comentat Xavier Orteu, director d'Insercoop, un servei d'inserció laboral.

Les entitats socials han puntualitzat que entre un 18 i un 20% dels 34.000 perceptors del PIRMI han deixat de cobrar, ja sigui per errors administratius, per sospita de frau o per no complir els requisits detallats en el decret de reforma del PIRMI. El Govern encara no n'ha donat xifres oficials.

stats