El Govern busca inversió privada internacional per a un projecte de recerca i educació superior

Obre un concurs internacional per crear el Barcelona Key, en un espai de 3,5 hectàrees al campus Diagonal Besòs

Efe
18/10/2012
3 min

BarcelonaLa Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona i l'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs (Barcelonès) han llançat el projecte Barcelona Key, que pretén atreure inversions relacionades amb la investigació, i en general amb l'economia del coneixement, a la zona limítrofa entre les dues ciutats, on es construeix el nou campus Diagonal Besòs de la UPC.

Els promotors convocaran un concurs internacional d'idees, que donarà lloc a un concurs de projectes, i finalment les administracions posaran a disposició del guanyador un total de 34.500 metres quadrats (unes 3,5 ha), amb un sostre edificable de 84.000 metres quadrats, situats al terme municipal de Sant Adrià de Besòs, al costat del mar, al límit nord de Barcelona.

Barcelona Knowledge Economy Yard (Barcelona Key) aspira a atreure bàsicament institucions o empreses amb un alt component internacional i de coneixement, com institucions d'investigació i institucions d'educació superior.

Així, les institucions implicades volen que al concurs d'idees s'hi presentin grups d'institucions candidates per competir entre elles, un concurs que es calcula que es resoldrà al maig del 2014, motiu pel qual Barcelona Key no serà una realitat fins "tres o cinc anys després", calcula Miquel Barceló, el màxim responsable del projecte.

El projecte, que aspira a ser "la futura ciutat de l'economia del coneixement", està obert perquè les empreses hi instal·lin els seus centres d'investigació, però a la vegada es promourà que les institucions o universitats que s'interessin per Barcelona Key puguin donar lloc a empreses de nova creació.

Barceló ha explicat que no s'hi invertiran diners públics, sinó que cada projecte haurà de preveure el seu finançament.

Dels 34.500 metres quadrats posats a disposició per les administracions, 16.000 són sòl públic, amb capacitat per edificar-hi tres edificis, i la resta, de titularitat privada, propietat d'una immobiliària, ofereixen la possibilitat d'edificar-n'hi tres més.

Els promotors han fet entendre que, en el cas del terreny públic, es podria arribar a un acord de cessió del sòl, mentre que en el privat, caldria arribar a un acord amb el propietari, que està disposat a vendre.

El 5 de novembre es publicaran les bases del concurs d'idees, el maig del 2013 se seleccionaran, i a partir d'aquí es començarà a analitzar cada projecte fins a entrar de nou en una fase de selecció, el febrer del 2014.

La idea dels impulsors és que el concurs es resolgui el maig del 2014, perquè és quan es preveu que estigui llest el campus de la UPC, una zona pròxima al Fòrum i al barri de La Mina en la qual també hi ha la seu de Telefónica i que és "l'última peça en primera línia de mar que queda a Barcelona", ha dit Barceló.

En aquella zona també està previst ubicar-hi diversos edificis d'R+D i d'enginyeria industrial de la Universitat Politècnica de Catalunya, i també hi ha la seu de Fusion for Energy, vinculat al projecte ITER.

Preguntat per les diferències entre Barcelona Key i el districte tecnològic del 22@, el conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha comentat que una de les diferències està en la metodologia: es convoca un concurs internacional d'idees, com s'ha fet a Nova York, mentre que el 22@ era un projecte "urbanístic i immobiliari".

Barceló ha explicat que ja ha rebut algunes propostes, encara que no n'ha donat detalls, i tant el conseller Mas-Colell com el tinent d'alcalde de Barcelona Antoni Vives han opinat que, precisament per la crisi econòmica, és un bon moment per llançar iniciatives d'aquest tipus, ja que cal posar les llavors de nous projectes.

Més enllà de la presentació del concepte, les administracions implicades no han facilitat estimacions sobre la repercussió econòmica que calculen que pot tenir el projecte.

Durant la presentació, l'alcalde de Sant Adrià de Besòs, Jesús Maria Canga, ha agraït al secretari d'Universitats de la Generalitat, Antoni Castellà, que apostés per una zona "marginal" com el barri de La Mina.

stats