incendi forestal
Societat 29/07/2013

L'incendi de Mallorca arriba a una reserva de fauna autòctona

Només els mitjans aeris poden accedir a aquest punt, la finca de Galatzó, per intentar apagar les flames. El foc, que va començar a Andratx, ja ha cremat unes 2.000 hectàrees

Mercè Pinya / Enric Borràs
4 min
Les flames, al seu pas per la finca de la Trapa

AndratxL'incendi que crema des de divendres a la serra de Tramuntana de Mallorca ha entrat a les cinc de la matinada d'aquest dilluns a la finca pública del Galatzó, una zona amb una important reserva de fauna autòctona. Segons ha explicat el govern balear, es tracta d'una zona on els bombers i els mitjans terrestres no poden actuar perquè és massa escarpada, i només hi poden accedir mitjans aeris. A partir de primera hora del matí els avions i helicòpters han reprès les descàrregues d'aigua damunt del front, però el vent, que ha augmentat durant la nit, no hi ajuda.

L'executiu de José Ramón Bauzà confiava poder frenar el foc durant la nit. Al Galatzó, però, no se n'ha sortit. La reserva d'animals no s'ha desallotjat però sí que se n'ha activat el protocol, per tenir-ho tot a punt, en previsió de fer-ho. A més, en un comunicat emès a primera hora l'executiu admet que "altres flancs han avançat des de la carretera d'Andratx a Estellencs cap a la mar, penya-segat avall", de manera que també han revifat. A hores d'ara. la zona afectada per les flames podria superar ja les 2.000 hectàrees i duu el camí de convertir-se en el pitjor incendi de la història de les Illes Balears.

Victòria pírrica

Mentre els 28 avions i helicòpters que havien combatut el foc durant tot el dia es retiraven, a la posta de sol d'ahir, el director general d'Emergències, Miquel Àngel Andreu, assegurava davant les càmeres que havien aconseguit "una lleugera millora de la situació". Havien afeblit el front del foc que avançava cap al Galatzó fent més fàcil combatre'l des de terra. De nit, els avions i helicòpters no poden fer feina i les flames han tornat a guanyar terreny.

La "millora de la situació" era lleugera per força, perquè l'incendi que havia començat divendres a Andratx continua sense estar ni controlat ni estabilitzat i Emergències no s'atreveix a fer cap previsió de quan el podrien controlar. "Hi ha mitjans més que suficients per combatre'l, però també hi ha elements com les condicions meteorològiques que no podem controlar nosaltres", va afirmar ahir Andreu.

A més, Andreu admetia que la previsió meteorològica apuntava vent amb ratxes de fins a 30 quilòmetres per hora que podia empènyer el foc cap al Galatzó en una zona de difícil accés per als bombers i els militars que el combaten. El Govern, en un comunicat, va assegurar que la previsió era que el vent afluixaria, però l'Agència Estatal de Meteorologia confirmava les paraules del director general d'Emergències. La realitat els ha donat la raó. Durant la nit el vent ha pres força i ha empès el foc cap al Galatzó.

Com a mínim, el vent ha apartat el front més dur del foc d'Estellencs, que romandrà buit fins que no s'extingeixi completament l'incendi. Durant diumenge s'havia temut que el foc cremàs les cases de Son Fortuny, però abans de l'arribada de la nit s'havia aconseguit evitar. Els 118 habitants d'Estellencs que havien quedat a Esporles després que es desallotjàs tot el poble i que no tenien un altre lloc on anar, han dormit repartits entre la Universitat de les Illes Balears, la Granja d'Esporles i l'hospital de la Creu Roja.

La xifra total d'evacuats i desallotjats, però, va arribar ahir a les 826 persones, comptant-n'hi 95 del Galatzó, cinc de Son Llarg, 26 d'Andratx i les 700 del poble d'Estellencs.

Poc abans de les set de l'horabaixa, el director general d'Emergències donava ahir per "gairebé completament controlat" el front de l'incendi entre Andratx i Sant Elm, però pocs minuts després de dir-ho una columna de fum es tornava a enlairar a pocs centenars de metres d'Andratx i els helicòpters hi tornaven a descarregar. Al vespre va insistir que el foc a la zona estava pràcticament controlat, però a la vegada reconeixia que hi podia haver alguna revifada que els bombers apagarien tot seguit.

El Govern mantenia ahir que l'àrea afectada era d'entre 1.600 i 1.800 hectàrees, però que no totes estaven cremades, perquè a dins del perímetre hi havia redols que se n'havien salvat. Tot i amb això, Andreu afegia que al Galatzó aquestes xifres es podien disparar.

Amb l'arribada anit de 84 membres més de la Unitat Militar d'Emergències, ja són mig miler els que lluiten contra el foc. I, segons Andreu, els 28 avions i helicòpters són un rècord, perquè no n'havien treballat mai tants en cap altre incendi a les Illes Balears.

Al final de la reunió de coordinació d'ahir al vespre, el president, José Ramón Bauzá, es va mostrar molt satisfet per la feina duita a terme per les diferents administracions: "Estam fent no només tot el que es pot fer, sinó fins i tot un poc més", va dir als assistents.

Desallotjats

Malgrat que anit el foc en principi es donava "pràcticament per controlat" a la zona d'Andratx i Sant Elm i només quedava actiu el front del Galatzó per domar, a l'entrada de la nit des de la direcció d'Emergències reconeixien que no es podia assegurar que la matinada transcorregués sense canvis. Igualment, la matinada de dissabte a diumenge les previsions eren mínimament optimistes, tot i que a la una de la matinada es decidia desallotjar tots els 700 residents del municipi d'Estellencs, als qui es va donar l'ordre d'evacuació a les quatre.

Pel que fa als andritxols que foren desallotjats, al llarg del dia es visqueren moments de tensió al municipi, ja que alguns volgueren tornar a les seves finques per comprovar-ne l'estat. En alguns casos, la Guàrdia Civil va haver d'expulsar-los de les seves propietats al·legant motius de seguretat.

stats