Front comú de ciutats, experts i entitats per impulsar una llei espanyola que blindi la remunicipalització de l'aigua
Presenten un document de bases que prohibeix els cànons opacs i defensa posar fi a les "concessions interminables"
BARCELONACiutats, experts i entitats han presentat a Barcelona un document que servirà de base per redactar una proposició de llei al Congrés que tingui com a objectiu blindar la remunicipalització de l'aigua. El text compta amb el vistiplau dels governs municipals de Barcelona, Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Sant Boi, Sant Adrià, Cerdanyola i Santa Coloma de Cervelló.
Les bases reguladores defensen la gestió pública, transparent i participativa de l'aigua, prohibeixen els costos aliens al servei i els cànons opacs i aposten per posar fi a "concessions interminables que segresten la democràcia municipal", ha explicat el regidor d'Aigua i Energia de l'Ajuntament de la capital catalana, Eloi Badia, en el marc de la jornada 'Aigua, bé comú Reptes i futur'.
La trobada, organitzada pel consistori barceloní i l'entitat Aigua és Vida, és la tercera d'aquestes característiques després de les celebrades a Madrid i a A Corunya.
Els principis bàsics establerts en el document acordat han de regir la gestió pública de l'aigua, i passen per definir aquesta com un bé humà, universal i accessible per a tothom. Aposten per una gestió publica, transparent i participativa després de comprovar les dificultats que s'estan trobant per accedir a la informació sobre tarifes o inversions per part de les actuals concessionàries.
De fet, Jaime Morell, secretari general de l'Associació Espanyola d'Operadors Públics d'Abastiment i Sanejament, ha denunciat el "boicot i les amenaces" que reben els municipis que intenten recuperar la gestió de l'aigua.
La "desregulació" afavoreix la "privatització"
Els impulsors d'aquest document de bases sostenen que l'actual situació de "desregulació" afavoreix la "privatització" del servei i dificulta la voluntat política de remunicipalitzar.
A això se li suma, afegeixen, la Llei de Règim Local, que suposa el "desmantellament calculat de l'administració pública per forçar-la a externalitzar serveis", ha considerat Badia, per a qui tot plegat és un "engranatge molt ben dissenyat que permet que una privatització es faci d'un dia per a l'altre i en canvi una remunicipalització costi anys i anys".
El regidor s'ha queixat que "s'està posant en joc la sobirania dels plens municipals per decidir quina és la forma de gestionar serveis", amb concessions "interminables", algunes fins i tot d'abans de la democràcia.
El document també prohibeix els cànons i impostos que realment no serveixen per mantenir el servei i que deriven, ha apuntat Badia, en casos de corrupció com els vinculats a la trama Pokémon, que ja afecta municipis de quatre comunitats. Si finalment s'hagués d'optar per la concessió, estableix un límit per al contracte de cinc anys.