Estudiants de la UAB inicien el procés judicial contra l'augment de les matrícules universitàries

El retard injustificat en l'assignació d'un advocat d'ofici els porta a demanar ajut econòmic per tirar endavant la demanda contra el Govern

Sóc jove i  em mobilitzo
Sònia Sánchez
22/11/2012
2 min

BarcelonaL'associació d'estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha iniciat el procediment judicial per demandar al Govern de la Generalitat per l'augment de les taxes universitàries. Després de formalitzar la impugnació del decret de preus universitaris públics el passat 10 de setembre, estan a l'espera de l'assignació d'un advocat d'ofici per poder presetar la demanda al contenciós-administratiu, que ha estat redactada per estudiants de la facultat de dret de la UAB.

Però "el retard injustificat del Servei de Tramitació de l'Assistència Jurídica Gratuïta (SERTA) per assignar un advocat d'ofici", ha fet que els estudiants es decideixin a contractar un advocat remunerat, per a la qual cosa demanen la col·laboració econòmica d'altres asociaciones i col·lectius d'estudiants que es vulguin sumar a la demanda, segons ha explicat aquest dijous el responsable de la impugnació a l'associació d'estudiants, Carlos Pérez Padilla.

L'associació va formalitzar la impugnació del decret el passat 10 de setembre, cosa que li va permetre complir el termini de dos mesos disponible des de la seva aprovació (el 10 de juliol) i encetar el procés judicial que ha de continuar amb la presentació de la demanda formal.

Per la seva banda, l'associació de doctorands i becaris de recerca de Catalunya (D-Recerca) sí ha presentat una demanda formal contra la pujada de les taxes per al personal investigador en fase inicial, que està inclosa en el mateix decret de preus, i ho ha fet sufragant ella mateixa els costos d'un advocat.

Pérez Padilla va xifrar en uns 3.000 euros el cost aproximat que els suposarà contractar la seva pròpia representació legal, tot i que els costos processals totals, va dir poden arribar als 10.000 euros i variaran en funció dels recursos que s'hagin d'interposar. Per això, Pérez va fer una crida a "totes les associacions i òrgans de representació" estudiantil a que col·laborin en aquestes despeses.

La demanda contra l'augment dels preus universitaris que presentarà l'associació argumenta que l'encariment de les matrícules "vulnera el dret a la igualtat i el dret a l'educació". En el primer cas, al·lega que Catalunya és, amb Madrid, la autonomia amb uns preus universitaris més alts "dins d'un estat espanyol que és el sisè més car d'Europa" pel que fa a l'educació superior. Quan al dret a l'educació, argumenten que en els últims dos anys els preus universitaris públics a Catalunya "han augmentat un 80% en total i això "dificulta el lliure accés a l'educació superior". A més, consideren que la política de beques impulsada des del Govern "és ineficaç i insuficient".

stats