"Estimem com volem": més de 200 alumnes protesten a Lleida per les paraules homòfobes d'un professor

Els estudiants l'acusen d'haver dit que "ser homosexual és antinatural". La directora del centre assegura que el mestre demanarà disculpes

Concentració dels estudiants de l'institut Samuel Gili i Gaya
Mònica Mombiela
07/06/2017
3 min
22
Regala aquest article

Lleida"Estimem com volem". Aquesta ha estat una de les consignes que més s’ha escoltat aquest dimecres al matí a l’hora del pati a l’Institut Samuel Gili Gaya de Lleida. La cridaven alguns dels 200 alumnes de diversos centres que s’han concentrat per mostrar el seu rebuig a les paraules homòfobes d’un professor de filosofia del centre, que va menystenir els gais: "Ser homosexual és antinatural, és com un coix o un borni, és inexplicable. No haurien d'existir, us estan imposant la creença que cal respectar els homosexuals", va afirmar el docent, segons el testimoni dels alumnes.

La direcció del centre ha demanat a la inspecció d’Ensenyament que investigui l’assumpte. La directora del centre, Carme Panadés, fins i tot ha estat al costat dels alumnes durant la manifestació a l’institut. Panadés ha afirmat que la seva feina, la del claustre de professors, "és la de formar persones en la llibertat i el respecte". La directora també ha explicat que ahir va parlar amb el docent, que es va retractar de les seues paraules i va dir que "no pretenia ofendre a ningú". Segons Panadés, també va dir que escriuria una carta als alumnes demanant perdó. Josep Màrius Faidea, representant del consell escolar del Gili Gaya, ha volgut deixar clar el que sentien la majoria d’alumnes que "és un rebuig total a qualsevol comentari o actitud homòfoba". "Considerem que és un fet molt greu i que el professor en qüestió hauria de demanar perdó", ja afegit.

El succés ha estat la gota que ha fet vessar el got, amb problemes que venen de lluny. Alguns exalumnes del professor expliquen que fa anys que aquest docent, amb una ideologia propera a l’Opus Dei, expressa idees com aquesta a les classes.
 Des del sindicat USTEC-STES han reconegut que la direcció del centre ja ha tingut conflictes amb el professor i que ara el tema està en mans del departament d’Ensenyament. De fet, un inspector anirà a l’institut per fer una mediació, després que el docent admetés que potser va fer comentaris imprudents. Des del sindicats d’estudiants SEPC i Colors de Ponent han exigit que se li obri un expedient.

A un any de jubilar-se

L’home no ha anat aquest dimecres a treballar. Té 64 anys, fa més de quaranta que exerceix de professor i segons la directora, mai havia rebut queixes d'ell en aquest sentit. Algunes alumnes, però, han explicat que el professor alguna vegada havia fet comentaris que elles consideraven masclistes.

La polèmica va esclatar el passat dilluns a través d'un escrit a Facebook, que aviat es va fer viral. Segons explica Berta Puig, una alumna que estava en aquella classe de quart d'ESO, el professor va dir que l'amor només podia ser entre un home i una dona i que l'homosexualitat era una patologia, "una malaltia". "Vam decidir que no volíem sentir això. Un dels alumnes es va aixecar per marxar de la classe i el professor li va dir que el suspendria. D'altres vam fer el mateix i vam sortir de l'aula", relata la jove.

Les paraules del docent remeten a les que fa poc va escriure el bisbe de Solsona, Xavier Novell en una glossa dominical on vinculava l’homosexualitat amb la manca de la figura paterna. "Jo em pregunto si el fenomen creixent de la confusió en l’orientació sexual de força nois adolescents no serà deguda a que en la cultura occidental, la figura del pare estaria simbòlicament absent, desviada, esvaïda", afirmava el prelat fa tot just tres setmanes.

stats